Olimpice: La zece ani după JO de la Atena, Grecia vrea să-şi evalueze costurile

La zece ani după desfășurarea Jocurilor Olimpice de la Atena, autoritățile din Grecia au mandatat un grup de cercetători să evalueze costurile evenimentului și impactul acestui asupra economiei țării.

„Think-tank”-ul de economiști al fundației Iove, apropiată de patronat, a anunțat că a accepta misiunea de a evalua „amprenta lăsată de Jocurile Olimpice din 2004 asupra economiei țării”.

„Nicio cercetare științifică detaliată nu a fost întreprinsă până acum, pentru a se evalua impactul lor global”, subliniază fundația într-un comunicat.

Rezultatul cercetării, comandată de fostul responsabil al Comitetului de organizare a JO 2004, Gianna Angelopoulos-Daskalaki, este așteptat până la sfârșitul anului.

Dacă JO de la Atena au contribuit la ameliorarea rețelei de infrastructuri din capitala greacă, ele au fost marcate, de asemenea, de o creștere a costurilor, depășiri ale termenelor de finalizare a lucrărilor și, în final, de abandonarea a zeci de instalații sportive, devenite astăzi inutile.

Ministerul grec al Finanțelor a evaluat anul trecut la 8,5 miliarde euro cheltuielile angajate pentru eveniment, în această sumă fiind incluse și lucrări la siturile arheologice sau rețeaua de sănătate.

Aproximativ 2 miliarde euro au fost recuperare din vânzarea de bilete, drepturile de televizare și sponsorizări, conform aceleiași surse.

Costul real al Jocurilor din 2004 se apropie mai degrabă de 13 miliarde euro, potrivit altor surse.

După ce Grecia a evitat falimentul în mai multe rânduri, începând din 2010, din cauza unei datorii abisale, fostul președinte al Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, a estimat în 2011 că Jocurile Olimpice 2004 „au jucat un rol” în acest derapaj financiar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata