Polonia cere explicaţii Rusiei pentru întârzierea predării documentelor despre catastrofa de la Smolensk

21

Polonia aşteaptă explicaţii din partea Moscovei cu privire la întârzierea transferării documentelor anchetei asupra cauzelor accidentului avionului prezidenţial polonez la 10 aprilie, la Smolensk, a declarat premierul Donald Tusk, potrivit EUObserver.

Ministrul polonez de interne Jerzy Miller, care conduce comisia poloneză de anchetă asupra catastrofei de la Smolensk, va transmite părţii ruse, în timpul unei viitoare vizite la Moscova, că Polonia aşteaptă „în mod categoric” documentele necesare pentru investigaţia în curs, a precizat Tusk.

„Partea poloneză va aştepta informaţii şi explicaţii cu privire la motivele care împiedică partea rusă să înainteze documentele necesare”, a declarat Tusk, potrivit cotidianului Irish Times. „Acum, când ancheta intră în faza sa finală, cooperarea noastră este mai proastă decât la început”, a adăugat primul ministru polonez.

O solicitare formală cu privire la motivele întârzierii va fi înaintată şefului rus al Comisiei Interstatale de Aviaţie (MAK).

Jerzy Miller a confirmat luni că aşteaptă încă documente care ar permite anchetei poloneze să avanseze. „În urmă cu câteva săptămâni, am prezentat o listă de documente care interesează comisia poloneză şi pe care aceasta nu le-a primit încă. Cunoscând procedurile complicate din Federaţia Rusă, consider acest lucru doar un contratimp de procedură”, a declarat Miller.

Data exactă a vizitei sale la Moscova nu este cunoscută deocamdată.

Potrivit AFP, Varşovia aşteaptă mai ales documente care ar putea confirma sau exclude o coreponsabilitate de partea rusă, precum cele referitoare la echipamentele tehnice ale aeroportului, comportamentul controlorilor ruşi sau procedurile în vigoare în Rusia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata