Ponta: Vladimir Putin este simbolul unor nostalgii de mare putere a Rusiei

Vladimir Putin este simbolul unor nostalgii de mare putere a Rusiei, iar Republica Moldova va adera la UE şi NATO numai după ce rezolvă problema Transnistriei, a declarat duminică, la Antena 3, premierul Victor Ponta.

„În primul rând, Vladimir Putin este simbolul unor nostalgii de mare putere a Rusiei şi probabil a unei părţi importante,nu pot să-mi dau seama câţi dintre ruşi îşi doresc să fie din nou acel mare imperiu care a fost nu doar în perioada sovietică, că Rusia a fost un mare imperiu şi înainte de perioada sovietică. Şi atunci, reprezintă aceste aspiraţii. Problema noastră, a Europei şi a SUA, în primul rând, este că, dacă suntem separaţi, nu putem rezista în faţa unei confruntări. În al doilea rând că, dacă suntem împreună, America şi Europa, trebuie să fim extrem de pragmatici şi să înţelegem unde putem cu adevărat să oprim aceste dorinţe de creştere şi nostalgii imperiale şi cât de mult dorim să ne asumăm acest lucru. Nu am văzut încă, dincolo de declaraţii, acţiuni foarte concrete. Şi, atunci, repet, România trebuie să fie perfect coordonată cu celelalte ţări europene şi SUA, dar, pe de altă parte, trebuie să-şi urmărească interesul său naţional, direct, pragmatic şi posibil — Moldova în UE„, a declarat Victor Ponta, întrebat cum l-ar descrie pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

În opinia sa, Republica Moldova nu va reuşi să adere la NATO şi UE până nu va rezolva problema Transnistriei.

„Vreau să vă spun un lucru pe care l-am împărtăşit de multe ori cu toţi politicienii de la Chişinău. Transnistria este, nu ştiu care e imaginea plastică cea mai… Ştiţi, când trebuie să intre o maşină în garaj şi rămâne cârligul ăla din spate în afară, şi atunci nu se poate închide uşa niciodată. Deci, e evident că, atâta timp cât nu se rezolvă problema Transnistriei, într-un fel sau altul, Moldova nu va reuşi să intre nici în NATO, nici în Uniunea Europeană. Eu, când auzeam declaraţiile acelea ale domnului Băsescu, cum să luăm acum Moldova, că e cu noi în NATO, şi vroiam să-i aduc aminte că nu ai cum să intri în NATO când ai unităţi ale armatei ruse (…) Deci, vorbind şi la modul raţional…. Deci eu cred că Moldova va intra în Uniunea Europeană şi, ulterior, în NATO, atunci când va rezolva, într-un fel sau altul, problema Transnistriei. Dar să le spunem noi, de la Bucureşti, cum să o rezolve, nu e bine. Ei trebuie să decidă şi trebuie să decidă care este soluţia cea mai bună pentru ei”, a precizat Ponta.

Întrebat ce va face România dacă Federaţia Rusă va pune în pericol sutele de mii de români din Transnistria, Ponta a spus: „Vreau să reacţionăm în modul în care… şi să dăm acel ajutor, pe care ni-l cer cei de la Chişinău. Nu vreau să ne repezim mai mult decât ne cer cei de-acolo, pentru că, din entuziasm sau din interese politice interne, cum dă bine la Bucureşti, s-ar putea să le facem rău oamenilor respectivi. Deci, din punctul meu de vedere, şi întâlnirile între cei doi preşedinţi şi întâlnirile noastre, la nivel de guvern, ne ajută să ştim exact, de la preşedintele Timofti, de la primul ministru Leancă”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata