Preţurile alimentelor, la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, în aprilie

27

Indicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a continuat să scadă și în aprilie 2015, atingând cel mai scăzut nivel din iunie 2010, datorită producției mondiale ridicate, a aprecierii dolarului și a declinului prețului țițeiului, transmite Reuters.

FAO dă lunar publicității propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

În aprilie, acest indice a atins o valoare medie de 171 puncte, în scădere cu 1,2% față de valoarea înregistrată în martie. FAO precizează că în luna martie 2015 prețul zahărului a înregistrat o scădere semnificativă, atingând cel mai scăzut nivel de după luna februarie 2009.

‘Impresia mea este că rata de schimb va avea cea mai mare influență asupra prețurilor alimentelor, și dacă dolarul se depreciază, această evoluția va fi încurajatoare pentru prețurile alimentelor’, a declarat economistul FAO, Abdolreza Abbassian.

În paralel, FAO a revizuit în scădere, cu 1,5%, estimările privind producția mondială de cereale din acest an, până la nivelul de 2,509 miliarde de tone, sub prognoza din martie, de 2,548 milioane de tone.

De asemenea, stocurile globale de cereale în sezonul 2015 — 2016 sunt prognozate să ajungă la 626,6 milioane de tone, în scădere față de estimările anterioare, de 645,6 milioane tone. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata