Raport ONU: Sub pragul sărăciei se află 78% din populaţia Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, nu se îndoieşte de faptul că ţara sa va reuşi să scape de urmările negative ale crizei financiar-economice. În timpul recentei sale vizite în SUA, Ianukovici le-a oferit oamenilor de afaceri americani un pronostic potrivit căruia creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al Ucrainei va fi, în 2010, de 3-6%. Aceste declaraţii optimiste ale preşedintelui ucrainean s-au suprapus cu publicarea unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în care se spune că sub pragul sărăciei se află 78 la sută din populaţia ţării, notează publicaţia rusă Novâie Izvestia.

Potrivit experţilor ONU, în ultimul an ucrainenii au sărăcit cu încă 10%, astfel că în prezent ţara se situează pe locul 83 din lume în ceea ce priveşte nivelul dezvoltării sociale, coborând cu 7 puncte în acest rating.

Semnificativ este că, în paralel cu aceste date, la Kiev a fost publicat încă un top – Topul celor mai bogaţi 200 de oameni din Ucraina. În acest top figurează trei vicepremieri ai ţării (Serghei Tighipko, Boris Kolesnikov, Andrei Kliuev), şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (Valeri Horoşovski) şi primarul Kievului (Leonid Cernoveţki).

Toţi aceşti oameni sunt şi reprezentanţi ai marelui business, ceea ce ar putea să nu fie atât de rău, în condiţiile în care în următorii zece ani economia ucraineană ar avea nevoie pentru modernizare, potrivit lui Ianukovici, de investiţii în valoare de 70 de miliarde de dolari. Desigur, se mizează în primul rând pe Occident, dar nici ‘bogaţii locali’ nu ar trebui să stea deoparte. Cu toate acestea, mulţi experţi se îndoiesc de cointeresarea acestora în reformele anticriză.

Potrivit economistului Aleksandr Pashaver, Ucraina depăşeşte criza economică mai încet ca alte ţări din Europa pentru că ‘statul ucrainean este unul corupt şi ineficient’. În opinia lui Pashaver, prezenţa marelui business la putere nu este un lucru rău, pentru că reprezentanţii lui ar putea investi în economia ţării, însă un efect negativ al acestei prezenţe este frânarea reformelor reale.

‘Ce înseamnă, de fapt, o reformă? Schimbarea statu-quo-ului, însă acestor mari oameni de afaceri le convine actuala stare de lucruri. De aceea, prezenţa lor la putere se transformă într-o problemă suplimentară pentru orice reformă’, explică analistul ucrainean.

Teoretic, în reforme ar putea fi interesat şi businessul mic şi mijlociu, însă acesta este slab, pentru că este preocupat în primul rând de problema supravieţuirii, nu a dezvoltării. În afară de aceasta, oamenii de afaceri sunt speriaţi de planurile guvernului de a implementa salarii fixe în domeniul businessului, pentru ca acesta să nu se eschiveze de la plata impozitelor.

De exemplu, un director nu va putea să-şi treacă un salariu mai mic de cinci salarii minime pe economie, iar un contail – mai mic de patru. De asemenea, firmele vor putea scoate din conturile lor doar banii pentru salarii, în timp ce celelalte plăţi se aşteaptă a fi impozitate. Toate aceste măsuri, unele îndreptăţite pentru o economie care se dezvoltă normal, stârnesc o profundă îngrijorare în rândul destul de săracului business ucrainean.

De altfel, sărăcia constituie o ameninţare pentru întreaga societate ucraineană. Potrivit expertului Maxim Laţâba, ‘cu cât mai mare este numărul persoanelor sărace, cu atât mai puţin stabilă este societatea’. ‘În afară de aceasta, în condiţii de sărăcie, creşte numărul ‘marilor oameni de afaceri’ care sunt interesaţi în forţa de muncă ieftină şi în superprofituri. Fixându-şi poziţiile în cadrul puterii şi în spaţiul media, ei devin oligarhi’, conchide expertul.

Pentru depăşirea sărăciei, Laţâba consideră necesare diminuarea presiunii fiscale, înlesnirea sistemului care permite desfăşurarea de afaceri şi crearea unor condiţii concurenţiale pentru business. ‘Însă, în proiectul de cod fiscal noul guvern nu a prevăzut astfel de schimbări’, constată expertul.

Într-adevăr, scrie Novâie Izvestia, autorităţile ucrainene par să aibă în prezent alte probleme. Potrivit fostului ministru de finanţe al Ucrainei, Viktor Pinzenik, la ora actuală deficitul bugetar al ţării este de 150 miliarde de grivne (19,2 miliarde de dolari) şi deocamdată nu existe surse pentru acoperirea lui.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata