Ratingul Braziliei, retrogradat la „junk” de Fitch, pe fondul înrăutăţirii perspectivelor economiei

Agenția de evaluare financiară Fitch a retrogradat ratingul obligațiunilor guvernamentale ale Braziliei la categoria ‘junk’ (nerecomandată pentru investiții), citând majorarea temerilor privind criza politică și economică care amenință eforturile de reducere a deficitului, transmite Reuters.

Miercuri, Fitch a revizuit în scădere, de la ‘BBB minus’ la ‘BB plus’, ratingul Braziliei, iar perspectiva asociată este negativă, ceea ce înseamnă că ar putea urma o nouă retrogradare. Este a doua agenție de evaluare financiară, după Standard & Poor’s, care retrogradează la ‘junk’ calificativul acordat Braziliei.

Criza politică a restricționat capacitatea Guvernului de a redresa economia, apreciază Fitch. Și ministrul brazilian de Finanțe, Joaquim Levy, a avertizat că pierderea ratingului ‘investment grade’ (recomandat pentru investiții) este ‘serioasă’ și arată că Executivul nu a făcut tot ce era necesar. Întrebat dacă va rămâne în funcție, Joaquim Levy a refuzat să răspundă.

‘Retrogradarea Braziliei reflectă un declin mai semnificativ al economiei decât s-a estimat anterior, evoluții fiscale adverse și sporirea incertitudinilor politice’, se arată în comunicatul Fitch.

În trimestrul trei din 2015, PIB-ul Braziliei s-a contractat cu 4,5%, comparativ cu perioada similară din 2014, iar moneda națională, realul, s-a depreciat cu o treime față de dolar în acest an.

Președintele Camerei Deputaților din Brazilia, Eduardo Cunha, a lansat luna aceasta o procedură de destituire contra președintei de stânga Dilma Rousseff bazată pe acuzații de falsificare a conturilor de stat în 2014 și 2015.

Fitch estima recent că deficitul Braziliei va ajunge aproape de 9% din PIB în 2015, din cauza ratelor mai ridicate ale dobânzilor. Povara datoriei guvernamentale ar urma să ajungă la aproape 70% din PIB până în 2016 și va continua să crească în 2017, avertizează agenția.

Recesiunea din Brazilia ar putea fi mai extinsă și ar putea dura mai mult decât previziona anterior Fitch. De asemenea, perspectivele de creștere pe termen mediu sunt slabe, comparativ cu alte state emergente importante. Fitch se așteaptă la un declin al PIB-ului Braziliei de 3% în 2015 și de 1% anul viitor, înainte de o redresare modestă în 2017.

În septembrie, Standard & Poor’s a retrogradat ratingul suveran al Braziliei la categoria ‘junk’ (nerecomandată pentru investiții) și a avertizat că în următoarele luni ar putea revizui din nou în scădere calificativul. Săptămâna trecută, agenția de evaluare financiară Moody’s Investors Service a pus ratingul Braziliei sub revizuire pentru o posibilă retrogradare.

Brazilia este a doua mare economie emergentă a lumii, după China. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata