Regina Sofia i-a stat alături Regelui Juan Carlos mai bine de 52 de ani

Regina Sofia a Spaniei trece prin procesul abdicării Regelui Juan Carlos, cu care este căsătorită de 52 de ani, pe fondul unei perioade în care și-a sporit activitățile publice și a arătat că se ocupă deosebit de atent de familie, informează luni EFE.

Regina Sofia a împlinit la 2 noiembrie anul trecut 75 de ani. În ultimii ani și-a intensificat agenda oficială și în același timp a reușit să se ocupe îndeaproape și de întreaga familie regală, și în special pe durata perioadei în care regele Juan Carlos a suferit mai multe intervenții chirurgicale. A căpătat un rol important în cadrul Casei regale (chiar dacă nu are atribuții constituționale) și l-a însoțit pe monarhul spaniol la toate evenimentele instituționale necesare, dar a și luat parte la activități formale de una singură, reprezentând Casa Regală.

EFE amintește că Regina Sofia a arătat solidaritate față de dramele cotidiene și marile tragedii umanitare, dând în același timp dovada faptului că este un factor de coeziune în rândul propriei familii, confruntate în ultimii ani cu scandaluri succesive.

Regina Sofia este fiica cea mare a regelui Pavel al Greciei. A trăit în exil de mică, în perioada 1941-1946, iar pe viitorul soț l-a cunoscut în 1954, în cursul unei croaziere prin insulele grecești, alături de alți membri ai familiilor regale din Europa.

La 14 mai 1962, s-a căsătorit la Atena, în rit ortodox și catolic, cu regele Juan Carlos, cu care a avut trei copii: infantele Elena (n.1963) și Cristina (n.1965) și Felipe (n. 1968), care din 1977 poartă titlul de moștenitor al tronului și este Prinț de Asturias.

În ultima vreme, regina Sofia s-a arătat mai apropiată de fiica cea mică, infanta Cristina, pe fondul dificultăților prin care trece aceasta din urmă, după inculparea soțului ei, Ińaki Urdangarin, pentru deturnare de fonduri publice.

Pe de altă parte, după călătoria regelui Juan Carlos în Botswana — unde acesta a suferit o căzătură care ulterior a stat la baza unei polemici referitoare la activitățile personale ale monarhului—, regina Sofia a încercat, în calitatea sa de mamă și bunică, să arate public cum își îndeplinește acest rol.

Soția monarhului Spaniei este și o neobosită apărătoare și susținătoare a culturii și a organizațiilor care se ocupă de activități solidare în lume.

Pe durata domniei soțului ei, regina Sofia a călătorit în zeci de țări, iar angajamentul ei principal este legat de Fundația culturală care îi poartă numele și care își sporește activitatea cu fiecare an. Astfel, regina a promovat proiecte educaționale, umanitare și în domeniul sanitar, ajutând vârstnici, imigranți și persoane cu dizabilități din America Latină sau Orientul Apropiat, dar și în Spania, unde a oferit sprijin constant pentru cei defavorizați de criza economică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata