Scandal în Rusia după ce şeful diplomaţiei ucrainene l-a insultat pe Vladimir Putin

Mai mulți oficiali ruși și-au exprimat duminică, 15 iunie, indignarea după difuzarea unei înregistrări video în care ministrul de externe ucrainean Andrii Deșcița apare insultându-l pe președintele rus Vladimir Putin în fața protestatarilor pe cale să atace Ambasada rusă de la Kiev, informează AFP.

Într-o scenă filmată sâmbătă de un post de televiziune local, șeful diplomației ucrainene strigă în fața mulțimii de protestatari furioși: ‘Putin este un imbecil’, în încercarea de a-i calma și a-i împiedica să atace reprezentanța diplomatică rusă.

Manifestația din fața Ambasadei ruse, care a degenerat în violențe, a fost organizată după ce un avion militar ucrainean a fost doborât sâmbătă de insurgenți proruși din estul țării. În total, 49 de oameni au murit în acest atac.

Rusia a denunțat sâmbătă seara lipsa de reacție a forțelor de ordine care ‘nu au făcut nimic pentru a proteja ambasada (…), ceea ce constituie o încălcare flagrantă a angajamentelor internaționale ale Ucrainei’.

Totodată, mai mulți importanți responsabili ruși au condamnat comportamentul ministrului ucrainean de externe.

‘Poroșenko ar trebui să-și schimbe ministrul de externe. Nu știe să se controleze’, a scris pe Twitter șeful Comisiei pentru afaceri externe din Dumă (camera inferioară a parlamentului), Aleksei Pușkov.

La rândul său, ministrul adjunct de externe rus Konstantin Dolgov a afirmat că acest incident a arătat adevărata natură a celor aflați la putere în Ucraina. ‘Acest lucru arată încă o dată cultura politică, sau mai degrabă lipsa de cultură a celor care se află la putere la Kiev’, a spus el într-o declarație la radio.

Andrii Deșcița s-a justificat, afirmând că a făcut acest lucru pentru a reduce tensiunile. ‘Prin afirmația pe care am făcut-o am vrut să-mi exprim nemulțumirea pe cale pașnică. În acel moment, cel mai important lucru era să-i împiedicăm pe protestatari să devină violenți, și am reușit acest lucru’, a afirmat el pentru postul de radio Eho Moskvi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata