Se deschide „cel mai mare proiect horticol din Europa”

Prima grădină urbană a Royal Horticultural Society (RHS) se deschide curând, completând ceea ce organizația caritabilă a facturat drept „cel mai mare proiect horticol cultural”.

Grădina Bridgewater de 154 de acri din Salford se deschide cu un an mai târziu decât era planificat, din cauza pandemiei Covid-19.

Directorul general al RHS, Sue Biggs, a declarat că grădina de 35 de milioane de lire sterline este „rezultatul anilor de muncă grea”.

Organizația de caritate a spus că se speră că un milion de oameni vor vizita sit-ul anual.

Un purtător de cuvânt a declarat că proiectul a creat peste 100 de locuri de muncă, dintre care jumătate au fost ocupate de localnici care locuiau la mai puțin de cinci mile de grădină și ar trebui să genereze aproximativ 13,2 milioane de lire sterline pe an, până în 2030.
Acesta a fost construit pe fostele terenuri din Worsley New Hall, moșia deținută odinioară de contele de Ellesmere, care găzduia ea însăși „grădini amenajate formale și glorioase”, a spus organizația de caritate.

Cu toate acestea, la începutul secolului al XX-lea, sala a căzut în paragină și, în urma unui incendiu din 1943, a fost în cele din urmă demolată de un negustor de fier vechi, care a cumpărat-o cu doar 2.500 de lire sterline.

În anii următori, părți ale terenului au fost folosite ca un centru de grădină, o tabără de cercetași și o gamă de puști.

Dna Biggs a declarat că RHS și partenerii săi, Salford City Council și Peel Group, au fost încântați să poată sărbători „realizarea monumentală” de a readuce la viață zona.
Vizitatorii vor putea descoperi o mulțime de grădini, inclusiv grădina Weston Walled de 11 acri – considerată a fi cea mai mare grădină de zid accesibilă publicului din Marea Britanie – și Paradise Garden, care va prezenta plantări exotice inspirate de grădinile asiatice și mediteraneene.

Directorul executiv al Consiliului orașului Salford, Tom Stannard, a declarat că investiția autorității de 19 milioane de lire sterline „a jucat un rol esențial în a face grădina o realitate”.

„Pentru fiecare lire pe care o investim în acest lucru, vom vedea câteva lire sterline revenind în orașul nostru”, a spus el.

Grădina este a cincea grădină a RHS și va sta alături de siturile sale de la Harlow Carr din North Yorkshire, Hyde Hall din Essex, Wisley din Surrey și Rosemoor din Devon.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata