Şeful Europol avertizează că sunt posibile şi alte atacuri teroriste în Europa

Europa riscă să se confrunte cu noi atacuri ale grupării Statul Islamic (SI) după cele de vineri, 13 noiembrie, de la Paris, a declarat joi Rob Wainwright, directorul Europol, agenția care coordonează forțele de poliție din țările UE, transmite Reuters.

„Este rezonabil să presupunem că sunt posibile și alte atacuri„, a afirmat Wainwright în cadrul unei audieri în Parlamentul European la Bruxelles.

El a comparat atacurile de vineri de la Paris, în care și-au pierdut viața 129 de persoane, cu cele din Mumbai din 2008, când mai mulți militanți au ucis 166 de persoane în diferite locuri din orașul indian.

„Realitatea a ceea ce s-a întâmplat atunci în Mumbai a ajuns acum în Europa”, a mai spus el.

„Este, cu siguranță, o formă mai puternică și mai amenințătoare de terorism decât fenomenul atacatorului singuratic„, a precizat Wainwright, făcând referire la atacurile din ultimii ani comise de indivizi sau grupuri mici inspirate din Statul Islamic.

„Este de asemenea o declarație de intenție clară din partea ISIS (Statul Islamic — n.r.) de a-și exporta marca sa brutală de terorism în Europa pentru a o face mai vizibilă pe scena internațională”, a afirmat el.

Directorul Europol a amintit și doborârea, luna trecută, a unui avion rus de pasageri în Egipt.

„Ne confruntăm cu o organizație teroristă internațională extrem de serioasă, bine finanțată și hotărâtă, care este acum activă pe străzile din Europa. Reprezintă cea mai gravă amenințare teroristă pentru Europa din ultimii zece ani”, a atras el atenția.

Audierea din PE vine în ajunul unei reuniuni extraordinare a miniștrilor de interne și ai justiției din UE la care se vor discuta măsurile necesare după atacurile de la Paris. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata