Serbia nu va fi nevoită să recunoască Kosovo pentru a adera la UE

19

Ministrul cipriot de externe Ioannis Kasoulides a afirmat că Serbia nu va fi nevoită să recunoască independenţa Kosovo la finalul negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană, dat fiind că există cinci state membre UE care la rândul lor nu au făcut acest lucru, relatează luni agenţia Tanjug.

”După cum arată lucrurile acum, Serbia nu va fi nevoită să recunoască independenţa Kosovo pentru că deciziile în cadrul UE sunt adoptate prin consens, iar noi suntem cinci ţări membre (Spania, România, Slovacia, Grecia şi Cipru, n.r.) care nu am recunoscut actualul statut al Kosovo” , a explicat Kasoulides într-un interviu pentru agenţia de presă sârbă.

Oficialul cipriot a mai apreciat că este prematur să se discute despre încheierea procesului de negocieri cu Serbia.

Pe de altă parte, el a reiterat că actorii internaţionali au salutat acordul privind normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina, convenit la Bruxelles în 13 aprilie 2013, şi a remarcat că implementarea acestuia necesită ‘mult curaj şi calităţi de conducere a unui stat’.

Întrebat despre o posibilă paralelă între problema teritorială a Ciprului şi cazul Kosovo, Kasoulides a reamintit că liderii greci şi turci au ajuns recent la o înţelegere în virtutea căreia viitorul Ciprului s-ar afla într-o federaţie ce va cuprinde două zone şi o ţară unită, cu propria sa suveranitate şi naţionalitate. Comparaţiile cu Kosovo nu pot fi făcute, dat fiind că ‘nu există două probleme care să fie la fel’, a adăugat înaltul responsabil cipriot.

‘Uitaţi-vă cum am reuşit să completăm acest proiect după ce am devenit o ţară membră şi, în acelaşi timp, aveam o problemă cu ocuparea unei părţi a insulei’, a precizat şeful diplomaţiei cipriote, care a adăugat că Serbia trebuie acum să fie suficient de pregătită astfel încât candidatura sa la UE să nu poată fi respinsă, la momentul luării deciziei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata