Spania: 30 de ani de la primul transplant de inimă reuşit

Spitalul Santa Creu i Sant Pau din Barcelona aniversează vineri, 9 mai, împlinirea a 30 de ani de la primul transplant de inimă reușit în Spania. Marcat deja printre efemeridele comunității științifice din Spania, evenimentul prilejuiește o dezbatere asupra evoluției situației în ultimele trei decenii, după cum informează un comunicat de presă.

La 9 mai 1984, o echipă de medici de la spitalul menționat, condusă de Josep Maria Caralps și Josep Oriol Bonín, au transplantat inima unui tânăr de 21 de ani care murise într-un accident de trafic unui bărbat de 29 de ani care suferea de cardiopatie în fază finală și căruia medicii nu îi acordau mai mult de trei luni de viață. Pacientul a supraviețuit încă nouă luni după operație, iar pentru acele vremuri, aceasta a constituit un succes.

În prezent, Sant Pau este unul dintre centrele sanitare spaniole care înregistrează cota cea mai ridicată, constituind o referință în întreaga Spanie. De la acel prim transplant, aici s-au efectuat alte 500 de astfel de intervenții, iar practica medicilor a permis și creșterea ratei de supraviețuire a pacienților cu organe transplantate — la peste 90% în primul an după operație. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata