Tina Turner împlineşte 75 de ani

3

Anna Mae Bullock (cunoscută sub numele de scenă Tina Turner) s-a născut la 26 noiembrie 1939, în orășelul Nut Bush din statul american Tennessee.

Tatăl său era fermier. Revistele, muzica și filmele ce ajungeau în Nut Bush au făcut-o pe Anna să viseze încă de la o vârstă fragedă la o viață în lumea din afara orașului natal. Când a împlinit 17 ani, sora sa, Alline, i-a făcut o surpriză ducând-o la unul dintre cele mai cunoscute localuri din St Louis, Club Manhattan. În acea seară, invitați erau the Kings of Rhythm.

Solistul era nimeni altul decât Ike Turner. Un nou capitol din viața celei ce acum este cunoscută sub numele Tina Turner avea să înceapă. La vârsta de 20 de ani, Anna era principala vocalistă a trupei Kings of Rhythm și înregistra alături de Ike piesa ”A Fool In Love”, care a ajuns un hit în topurile din Statele Unite. Ike și Anna se mută în California, despărțindu-se de Kings of Rhythm. Este momentul pentru o schimbare, astfel că Anna își schimbă numele, devenind Tina Turner.

În 1962, Ike a cerut-o pe Tina de soție, iar două zile mai târziu s-au căsătorit în Mexic, la Tijuana. Intră în scenă Phil Spector, unul dintre cei mai buni producători ai momentului, care avusese în ultimii ani mai mult de 20 de hituri înregistrate de formații precum The Crystals, The Ronettes sau The Righteous Brothers. Phil își dorea să lucreze cu Tina pentru a înregistra piesa ”River Deep, Mountain High”.

Ike nu a fost de acord pentru că el nu era implicat în acest proiect, dar Phil l-a asigurat că pe coperta discului va apărea titulatura ”Ike and Tina Turner”.

În Marea Britanie piesa atinge poziția 3 în topurile pop. Succesul le aduce noi fani în Europa, dar și noi prieteni, printre care se numără și membrii trupei Rolling Stones, care îi invită să cânte în deschiderea noului lor turneu din toamna acelui an.

La 34 de ani, Tina primește un rol în filmul ”Tommy”, un film muzical rock, după un scenariu scris de trupa The Who. Deși rolul nu este important, personajul ”Acid Queen” îi aduce o nouă prietenă, în persoana actriței Ann-Margaret. În iulie 1976, în urma neînțelegerilor repetate, Tina îl părăsește pe Ike pentru totdeauna și ia o pauză de un an.

La 37 de ani decide că ceea ce își dorește în continuare este să cânte. În vara lui ’81 totul era pregătit. Trei showuri la Hotel Ritz au fost suficiente pentru a fi remarcată de Rod Stewart, care o invită să cânte alături de el piesa ”Hot Legs”.

Tina Turner era relansată. Nu mai era doar un star al anilor ’60, ci și unul al anilor ’80. Apoi cântă în deschiderea celor de la Rolling Stones și alături de Mick Jagger interpretează piesa ”Honky Tonk Woman”. În decembrie 1983 melodia „Let’s stay together” se afla pe locul 5 in topul britanic. Discul ”Private Dancer” a fost dus la Capitol Records în aprilie 1984.

Următorul single a fost ”What’s Love Got To Do With It?”, urmat de ”Private Dancer”. Tina își dorea acum să facă mai mult decât muzică, astfel că, atunci când regizorul australian George Miller a sunat-o pentru a-i propune un rol în cea de-a treia serie a filmului ”Mad Max — Beyond The Thunderdome”, îl acceptă. În aceeași zi, în timpul unei sesiuni de autografe, primește un telefon care o anunță că noul ei single, ”What’s Love Got To Do With It?” este pe locul 1.

Era pentru prima dată în 25 de ani când Tina ajungea în fruntea clasamentelor. Și pentru a încheia ziua complet, Tina primește un al treilea telefon în acea zi, de la revista Rolling Stone, pentru a apărea pe coperta următorului număr. Albumul ”Private Dancer” s-a vândut în peste 10 milioane exemplare în toată lumea și conține 4 super hituri: ”Let’s Stay Together”, ”What’s Love Got To Do With It?”, ”Better Be Good To Me” și ”Private Dancer”. La opt ani de la despărțirea de Ike, Tina era în top.

La vârsta de 44 de ani, joacă alături de Mel Gibson în blockbuster-ul ”Mad Max: Beyond The Thunderdome”. În 1985 câștigă două trofee la Galele Premiilor Muzicale Americane, iar după spectacol, alături de mulți alți interpreți ai momentului, înregistrează piesa ”We Are The World”, pentru a ajuta poporul etiopian.

O lună mai târziu aveau să urmeze trei premii mult mai importante: Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretă pop (”What’s Love Got To Do With It?”), Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretă rock (”Better Be Good To Me”) și Premiul pentru cea mai bună înregistrare (”What’s Love Got To Do With It?”).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata