UE vrea să pună capăt culturii risipei

24

Uniunea Europeană vrea să faciliteze repararea sau reutilizarea bunurilor, subliniind, într-un proiect de document ce urmează a fi publicat la finele acestui an, că manualele cu instrucțiuni ar trebui să explice mai degrabă modul în care pot fi reparate, în loc să fie pur și simplu aruncate o serie de bunuri, transmite Reuters.

Comisia Europeană se declară un avocat al trecerii la o economie circulară bazată mai mult pe reciclare și pe reducerea risipei. Executivul comunitar ar urma să de publicității în luna decembrie o strategie pentru a face economia UE mai sustenabilă.

O versiune preliminară a acestui document, consultată de Reuters, arată că executivul comunitar vrea să crească nivelul reciclării și să reducă cantitățile de metal, plastic, alimente și alte substanțe bio care sunt aruncate.

Datele Eurostat, arată că, în medie, aproximativ 40% din reziduurile gospodăriilor sunt reciclate în UE. Comisia Europeană va viza în mod expres plasticul, în cazul căruia mai puțin de 25% din deșeurile de plastic colectate sunt reciclate, iar aproximativ 50% ajunge la gropile de gunoaie sau ajung în ocean unde pun în pericol fauna acvatică.

‘Comisia va pregăti o strategie care va examina provocările puse de plastic de-a lungul întregului lanț’, se arată în document.

În cazul alimentelor, Comisia va analiza etichetarea, care uneori îi convinge pe consumatori că trebuie să arunce alimente înainte de date de expirare. Documentul propune o metodologie comună la nivelul UE precum și un indicator prin care să se măsoare risipa de produse alimentare și de asemenea să examineze modalitățile prin care poate fi îmbunătățită utilizarea și înțelegerea procedurilor de etichetare de către consumatori.

De regulă, Comisia Europeană nu face comentarii cu privire la documentele care nu au fost încă publicate, dar un oficial a confirmat pentru Reuters că executivul comunitar va evalua această strategie în luna decembrie înaintea publicării. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata