Un robot va pătrunde până în inima piramidei lui Keops

24

Un robot va încerca să pătrundă, până la sfârşitul anului, în centrul piramidei lui Keops pentru a dezvălui secretele ascunse în spatele pietrei timp de 4.500 de ani. Piramida lui Keops a fost construită în jurul anului 2560 î.H. şi este considerată singura dintre cele 8 minuni ale lumii păstrată până în zilele noastre.

Universitatea din Leeds alături de Consiliul Suprem al Antichităţilor din Egipt au organizat o expediţie pentru a dezvălui misterul, notează joi ziarele La Razon şi El Periodico.
În centrul piramidei există două încăperi. Cea superioară, care este camera faraonului nu mai prezintă semne de întrebare. Două tuneluri cu o înclinaţie de 45 de grade, săpate de ambele laturi ale camerei conduc spre exteriorul piramidei.

Camera reginei, săpată sub cea a faraonului este cea care constituie o enigmă. Cele două tuneluri, unul la nord şi altul la sud, săpate cu aceeaşi înclinaţie de 45 de grade, se întrerup în faţa a două porţi din piatră de calcar. În 2002, s-a reuşit să se deschidă poarta tunelului din sud, dar echipa a descoperit şi o a doua poartă care părea să ascundă ceva.

Cercetătorii britanici vor folosi un robot, denumit Djedi în onoarea marelui preot pe care Keops l-a consultat pentru construcţia piramidei, robot care a fost proiectat de inginerii de la Universitatea din Leeds. Misiunea lui este de a pătrunde prin a doua poartă fără să facă alte pagube decât cele necesare. Potrivit dr. Robert Richardson, se lucrează la acest proiect de 5 ani.

Mai exact poartă nu va fi deschisă, ci străpunsă. Robotul asemănător celui folosit în operaţiunile de căutare şi de salvare a supravieţuitorilor din Zona 0, din New York va fi introdus prin tunelul de 20 x 20 de centimetri şi va face o gaură în poarta de calcar pentru a introduce o cameră de filmare de cealaltă parte şi a dezvălui secretele ascunse.

Egiptologul şi director al programului de salvare a antichităţilor egiptene, Zahi Hawass, care participă la operaţiune a declarat că nu vrea să ştie ceea ce se ascunde în spatele micii porţi. ‘Dacă nu există nimic, nu contează’, a spus el. Arheologii nu ştiu la ce să se aştepte. Unii cred că ar putea găsi o statuie a lui Keops, alţii speră să găsească suluri de papirus sau unelte.

Nu pare însă probabil să fie descoperite comori precum cele aflate în mormântul lui Tutankamon, având în vedere că piramidele de la Gizeh au fost jefuite pentru prima dată acum aproape 4.000 de ani. Pentru arheologi acest lucru nu contează.
Ei nu vor decât să arunce o mică lumină asupra fostei civilizaţii care a construit acest impresionant monument funerar. Piramida lui Keops măsoară 145 de metri înălţime şi se află în afara capitalei egiptene, Cairo.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News