Vaccinul Covid: OMS avertizează asupra „eșecului moral catastrofal”

6

Lumea se confruntă cu un „eșec moral catastrofal” din cauza politicilor inegale de vaccinare Covid, a avertizat șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că nu este corect ca persoanele mai tinere și sănătoase din țările mai bogate să facă injecții înaintea persoanelor vulnerabile din statele mai sărace.

El a spus că peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în 49 de state mai bogate – dar o națiune săracă avea doar 25 de doze.

Între timp, atât OMS, cât și China au fost criticate pentru răspunsul lor privind Covid.

Un grup independent comandat de OMS a declarat că organismul de sănătate publică al ONU ar fi trebuit să declare o urgență internațională mai devreme și, de asemenea, a învinovățit China pentru că nu a luat măsuri de sănătate publică mai devreme.
Până în prezent, China, India, Rusia, Marea Britanie și SUA au dezvoltat toate vaccinurile Covid, altele fiind realizate de echipe multinaționale – cum ar fi vaccinul Pfizer american-german.

Aproape toate aceste națiuni au acordat prioritate distribuției către propriile populații.

Vorbind luni la o ședință a consiliului executiv al OMS, dr. Tedros a spus: „Trebuie să fiu direct: lumea este la un pas de un eșec moral catastrofal – și prețul acestui eșec va fi plătit cu vieți și traiul în cele mai sărace țări ale lumii. ”

Dr. Tedros a spus că o abordare „eu-primul” ar fi auto-înfrântă, deoarece ar crește prețurile și ar încuraja acumularea.

„În cele din urmă, aceste acțiuni nu vor face decât să prelungească pandemia, restricțiile necesare pentru a o combate și suferința umană și economică”, a adăugat el.
Și șeful OMS a cerut un angajament deplin față de sistemul global de partajare a vaccinurilor Covax, care urmează să înceapă să fie lansate luna viitoare.

„Provocarea mea pentru toate statele membre este să mă asigur că până la sosirea Zilei Mondiale a Sănătății la 7 aprilie, vaccinurile Covid-19 sunt administrate în fiecare țară, ca simbol al speranței pentru depășirea atât a pandemiei, cât și a inegalităților care se află la rădăcina a atâtea provocări la nivel mondial în materie de sănătate „, a spus dr. Tedros.

Până în prezent, peste 180 de țări s-au înscris la inițiativa Covax, care este susținută de OMS și de o adunare de grupuri internaționale de promovare a vaccinurilor. Scopul său este de a uni țările într-un întreg, astfel încât acestea să aibă mai multă putere de a negocia cu companiile farmaceutice.

Nouăzeci și două de țări – toate cu venituri mici sau medii – vor primi vaccinurile plătite de un fond sponsorizat de donatori.

„Am asigurat două miliarde de doze de la cinci producători, cu opțiuni de peste un miliard de doze în plus, și ne propunem să începem livrările în februarie”, a spus dr. Tedros.
Reacționând la avertismentul doctorului Tedros, secretarul britanic pentru sănătate, Matt Hancock, a declarat: „Marea Britanie este cel mai mare susținător din lume, susținător financiar, al programului global de asigurare a accesului la vaccinuri în toate țările lumii”.

Domnul Hancock a declarat că Marea Britanie a „acordat cel mai mare sprijin financiar în aceste eforturi internaționale pentru a se asigura că toată lumea are acces la vaccinuri”.

Guvernul britanic a acordat 548 milioane de lire sterline (734 milioane de dolari) programului Covax.

Peste patru milioane de persoane din Marea Britanie au primit prima lor doză de vaccin coronavirus, potrivit cifrelor guvernului. Oamenii de 70 de ani și cei extrem de vulnerabili din punct de vedere clinic din Anglia se numără acum printre cei cărora li se oferă vaccinul.

Luna trecută, coaliția Alianței Populare a Vaccinului din organismele de campanie a declarat că țările bogate acumulează doze de vaccinuri Covid și că oamenii care trăiesc în țările sărace vor pierde. Acesta a spus că aproape 70 de țări cu venituri mai mici vor putea vaccina doar una din 10 persoane.

Canada, în special, a venit pentru critici, coaliția spunând că națiunea nord-americană a ordonat suficiente doze de vaccin pentru a proteja fiecare canadian de cinci ori.
În decembrie, Karina Gould, ministrul dezvoltării internaționale al Canadei, a negat acuzațiile că țara ar fi acumulat vaccinuri, spunând că orice discuție cu privire la un surplus este „ipotetică”, deoarece dozele nu au fost administrate.

Ea a spus că, Canada furnizează 485 milioane de dolari canadieni (380 milioane de dolari americani; 280 milioane de lire) pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să facă față Covid-19.
În raportul lor intermediar, grupul de experți independenți a declarat că atât China, cât și OMS ar fi trebuit să acționeze mai repede în primele etape ale focarului de coronavirus.

Documentul spunea că Beijingul ar fi trebuit să acționeze mai puternic pentru a localiza focarul inițial din orașul Wuhan detectat pentru prima dată la sfârșitul anului 2019.

Experții au criticat, de asemenea, OMS pentru că a declarat o urgență globală doar la 30 ianuarie 2020.

„Sistemul global de alertă pandemică nu este adecvat scopului”, se spune în raport. „Organizația Mondială a Sănătății a fost insuficientă pentru a face treabă”.

Grupul de experți a fost condus de fostul prim-ministru din Noua Zeelandă, Helen Clark, și de fostul președinte liberian Ellen Johnson Sirleaf.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata