Ziua Internaţională a Dansului

18

Ziua de 29 aprilie a fost instituită drept Ziua Internațională a Dansului, în 1982, la inițiativa UNESCO, pentru a marca nașterea fondatorului baletului modern, Jean Georges Noverre (1727-1810).

Declararea Zilei Internaționale a Dansului și celebrarea ei are drept scop omagierea acestei forme universale de exprimare artistică, ce depășește frontierele politice, culturale și etnice.

În întreaga lume sunt organizate evenimente precum: cursuri, expoziții, materiale de prezentare pentru toate tipurile de dans, seri de dans, spectacole de stradă și spectacole speciale. Anual, cu această ocazie, o personalitate de rang mondial din lumea dansului este invitată să lanseze un mesaj special.

În 2014, mesajul este transmis de către coregraful și dansatorul francez Mourad Merzouki, care în 18 ani de coregrafie a creat 22 de producții, iar compania sa a susținut 150 de spectacole pe an în întreaga lume.

Jean Georges Noverre, maestru francez al dansului și baletului, căruia îi este închinată această zi, s-a născut la Paris, la 29 aprilie 1727. Prima apariție într-un spectacol a avut loc la Fontainebleau (1743), iar în 1747 a compus primul spectacol de balet pentru Opera Comică. Doi ani mai târziu, a montat spectacolele de balet — ”Iphigenie en Tauride”, ”Alceste”, colaborând cu Christoph Willibald Gluck.

Între 1758 și 1760, a realizat o serie de spectacole de balet la Lyons — ”Fetes du serail”, ”Les Rejouissances flamandes”, ”La Mort d’ Ajax”, ”Orphee aux Enfers” — și și-a publicat lucrarea ”Lettres sur la danse et sur les ballets” (1760), în care a definit dansul ca ”o pictură plină de pasiuni, moravuri, obiceiuri”.

În 1775, la cererea reginei Maria Antoaneta, a fost numit maestru al spectacolelor de balet la Opera din Paris.

A murit la Saint-Germain-en-Laye, la 19 noiembrie 1810.

Oamenii au dansat de mii de ani, mărturie fiind figurile de dansatori ce apar în picturile rupestre din Europa și Africa, datând din timpuri preistorice. Dansul, una dintre cele mai vechi forme ale artei, poate exprima emoții, poate spune o poveste, poate crea o atmosferă specifică sau poate etala rezistența fizică a dansatorului.

Sunt două tipuri de dans: dansul de societate, pentru distracție, și dansul creat pentru a susține un spectacol. Baletul își are originea în curțile regale ale Italiei anilor 1400, însă s-a dezvoltat și în Franța. Dansul l-a însoțit pe om, în călătoria sa prin timp, ca un prieten fidel și de încredere, adaptându-se mereu nevoilor sale, fie de exprimare, fie de relaxare sau de comunicare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News