Zurich, capitala mondială a ciocolatei

29

Elveția este orașul unde se consumă cea mai multă ciocolată din întreaga lume: 12 kilograme pe cap de locuitor. Se povestește că în 1679, Henry Escher, primarul orașului Zurich, a fost atât de impresionat de o ceașcă de ciocolată caldă servită la Bruxelles, încât a decis să importe formula în Elveția.

A avut un succes atât de mare încât orașul a sfârșit prin a interzice ciocolata, considerând că este afrodisiacă. A fost reintrodusă de abia la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când Zurich a devenit unul dintre cele mai mari centre de producție din întreaga lume, relatează într-un articol ziarul EL Mundo.

În Zurich există o listă lungă de localuri și cofetării unde pot fi degustate produse delicioase de ciocolată. Ultimul strigăt îl reprezintă „Say Chocolate” unde sunt scrise în ciocolată mesajele trimise de client cu ajutorul unei aplicații care pot fi ridicate de la sediu și trimise apoi cuiva drag. Kirsch-stengeli este o altă specialitate cu care se laudă Zurich unde pot fi cumpărate bomboane de ciocolată umplute cu lichior și care sunt fabricate pe comandă după o rețetă tradițională veche.

Cele mai cerute sunt bomboanele umplute cu lichior de vișine, dar la fel de căutate sunt și cele cu lichior de pere sau de caise. Plină de tradiție este și cofetăria „Schober” unde se poate servi o ceașcă de ciocolată caldă având alături o delicioasă prăjitură cu cremă St. Honoré. Pentru acasă sunt propuse o gamă variată de dulciuri și de bomboane de ciocolată.

Nu departe se află cofetăria „Honold” care oferă bunătăți din ciocolată din secolul XIX. Bomboanele sunt pregătite după o rețetă originală. Foarte căutate sunt de exemplu trufele „sabayón”, pregătite după rețeta italiană zabaione — o tentație irezistibilă pentru orice localnic.

Un loc special este și „Läderach”, una din „șocolateriile” renumite ale orașului. Deși originară din Bilten (cantonul Glarus), această fabrică de ciocolată permite vizitatorului să asiste la procesul de fabricare a produselor sale renumite FrishSchoggi — tablete de ciocolată cu umplutură de migdale și nuci. La fel de căutate sunt și excelentele „piccoletti” și „bijous” din ciocolată.

Un alt local renumit este „Truffe” unde se poate servi cea mai delicioasă ceașcă de ciocolată din oraș și o selecție de trufe artizanale. Experți în trufe sunt și cei de la „Teuscher” care vând în magazinele lor trufe cu cremă de șampanie și care sunt renumiți pentru ambalajele lor deosebite. Max Chocolatier, amplasat în complexul Globus Zurich Bellevue, oferă cea mai bună ciocolată artizanală, cu diferite umpluturi, și o gamă variată de dulciuri create special pentru diabetici.

Cea mai cunoscută fabrică de ciocolată din lume, Lindt, deținută la origine de familia Sprüngli, se află la câțiva kilometri de centrul orașului Zurich, pe malul lacului. În acest decor încântător se înalță și un cort uriaș unde sunt oferite produse greu de găsit în alte locuri și unde clienții sunt ispitiți mereu cu oferte speciale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata