Copacii din orașe sunt în mare pericol din cauza temperaturilor peste medie și a ploilor puține

24

În ultima perioadă, ​încălzirea climei pune tot mai mult în pericol existența copacilor din orașe, arată un amplu studiu internațional care încearcă să evalueze riscul pentru diverse specii de arbori urbani, în contextul anilor tot mai calzi și mai secetoși. În plus şi poluarea afectează oazele urbane de verdeață.

În contextul meteo actual, cu valuri de căldură mai severe și precipitații prea puține, undeva între 56 și 65% dintre speciile de arbori din orașe sunt în pericol, iar spre anii 2050, tendințele de încălzire continuând, ponderea poate urca la 68-76%. În acest sens, stresul termic suferit de copaci se va resimți la un număr tot mai mare de specii.

Din punct de vedere al speciilor, cercetătorii au ajuns la aceste rezultate, studiind date despre mai bine de 3.000 de specii de arbori și arbuști din 78 de țări și au calculat toleranța climatică a fiecărei specii la condițiile din prezent, dar și la cele prognozate pentru anul 2050, când lucrurile vor sta și mai rău din punct de vedere meteorologic.

În contextul cercetărilor, printre speciile evaluate se numără stejarii, plopii, arțarii și castanii, dintre arborii urbani, ca fiind în pericol.

În prezent, în mai multe orașe se plantează arbori care nu pot face bine față condițiilor de încălzire a climei, însă orașele mai bogate îşi permit sisteme de irigații care compensează parțial precipitațiile în scădere.

În contextul agro-meteorologic urbanistic, la acest studiu au lucrat cercetători de la mai multe universități precum Western Sydney University (Australia) și Université de Picardie Jules Verne (Franța).

Aşadar, studiul a fost publicat în Nature Climate Change.

Sursa: Hotnews.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata