Administrația Trump a lovit-o din nou pe Huawei din China, oprind livrările de la Intel

6

Administrația Trump a notificat furnizorii Huawei, inclusiv producătorul de cipuri Intel, că revocă anumite licențe de vânzare către compania chineză și intenționează să respingă alte zeci de aplicații pentru furnizarea firmei de telecomunicații, au declarat pentru Reuters oameni familiarizați cu problema.

Acțiunea – probabil ultima împotriva Huawei Technologies sub conducerea președintelui republican Donald Trump – este cea mai recentă într-un efort îndelungat de slăbire a celui mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, pe care Washingtonul îl consideră o amenințare la adresa securității naționale.

Observațiile au venit pe fondul unor numeroase eforturi ale Statelor Unite ale Americii împotriva Chinei în ultimele zile ale administrației lui Trump. Democratul Joe Biden va depune jurământul de președinte miercuri.

Huawei și Intel Corp au refuzat să comenteze. Compania a declarat că nu poate comenta decizii specifice de acordare a licențelor, dar a declarat că departamentul continuă să colaboreze cu alte agenții pentru a aplica „în mod consecvent” politicile de acordare a licențelor într-un mod care „protejează securitatea națională a SUA și interesele politicii externe”.

Într-un e-mail văzut de Reuters care documentează acțiunile, Asociația Industriei Semiconductoarelor a declarat vineri că Departamentul Comerțului a emis „intențiile de a nega un număr semnificativ de cereri de licență pentru exporturile către Huawei și o revocare cel puțin a unei licențe emise anterior”. Surse familiarizate cu situația, care au vorbit sub anonimat, au declarat că există mai multe revocări. Una dintre surse a declarat că opt licențe au fost revocate de la patru companii.
Știrea a declanșat profit moderat în unele acțiuni legate de semiconductori din Asia. Samsung Electronics din Coreea a scăzut cu 1,5%, în timp ce Japonia Advantest a scăzut cu 1,5%, iar Tokyo Electron a pierdut 0,8%.

Producătorul japonez de cipuri de memorie flash Kioxia Corp a avut cel puțin o licență revocată, au spus două dintre surse. Compania, cunoscută anterior sub numele de Toshiba Memory Corp, a declarat că nu „dezvăluie detalii comerciale cu privire la anumite produse sau clienți”.

E-mailul asociației de semiconductori spunea că acțiunile acopereau o „gamă largă” de produse din industria semiconductoarelor și întrebau companiile dacă au primit notificări.

E-mailul a arătat că, companiile așteptau „multe luni” pentru deciziile de acordare a licențelor și că mai rămăsese mai puțin de o săptămână în administrație, gestionarea refuzurilor era o provocare.

Un purtător de cuvânt al grupului de semiconductori nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Companiile care au primit „intenția de a nega” notificările au 20 de zile pentru a răspunde, iar Departamentul de Comerț are 45 de zile pentru a le informa despre orice modificare a unei decizii sau aceasta devine definitivă. Companiile ar avea apoi alte 45 de zile pentru a face apel.
Statele Unite au plasat Huawei pe o „listă de entități” a Departamentului Comerțului în mai 2019, restricționând furnizorii de la vânzarea de bunuri și tehnologie din SUA către aceasta.

Dar unele vânzări au fost permise, iar altele au fost refuzate în timp ce Statele Unite și-au intensificat represiunea împotriva companiei, în parte prin extinderea autorității SUA pentru a solicita licențe pentru vânzările de semiconductori realizate în străinătate cu tehnologie americană.

Înainte de cea mai recentă acțiune, aproximativ 150 de licențe erau în așteptare pentru bunuri și tehnologie în valoare de 120 de miliarde de dolari, care au fost reținute deoarece diferite agenții americane nu puteau fi de acord cu privire la acordarea acestora, a spus o persoană familiarizată cu problema.

Alte 280 de miliarde de dolari de cereri de licență pentru bunuri și tehnologie pentru Huawei încă nu au fost procesate, a spus sursa, dar acum este mai probabil să fie refuzate.

Intel Corp a primit licențe de la autoritățile americane pentru a continua furnizarea anumitor produse către Huawei Technologies, a declarat un purtător de cuvânt al Intel în septembrie anul trecut.
O regulă din august spunea că produsele cu capacități 5G ar putea fi respinse, dar vânzările de tehnologii mai puțin sofisticate vor fi decise de la caz la caz.

Statele Unite au luat cele mai recente decizii în timpul unor întâlniri începând cu 4 ianuarie cu înalți oficiali din departamentele de comerț, stat, apărare și energie, a spus sursa. Oficialii au dezvoltat îndrumări detaliate cu privire la ce tehnologii erau capabile de 5G și apoi au aplicat acel standard, a adăugat persoana respectivă.

Aceasta a însemnat emiterea de refuzuri pentru marea majoritate a celor aproximativ 150 de cereri contestate și revocarea celor opt licențe pentru a le face compatibile cu cele mai recente respingeri, a spus sursa.

Trump a vizat Huawei în alte moduri. Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei, a fost arestat în Canada în decembrie 2018, pe baza unui mandat american. Meng, fiica fondatorului Huawei și compania însăși au fost acuzați pentru înșelarea băncilor cu privire la afacerea din Iran.

Meng a spus că este nevinovată. Huawei a negat pretențiile de spionaj și a pledat nevinovat la acuzare, care include și acuzațiile de încălcare a sancțiunilor SUA împotriva Iranului și de conspirare pentru furtul secretelor comerciale de la companiile americane de tehnologie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata