Compania americană Raytheon va construi o fabrică de rachete în Alabama

Pe fondul aşteptării creşterilor de comenzi pentru interceptoare de rachete – o parte esenţială a strategiei SUA pentru apărarea Europei în faţa unui atac cu rachete balistice – compania americană Raytheon plănuieşte să construiască o fabrică de rachete la Huntsville, Alabama, scrie cotidianul american Wall Street Journal (WSJ).

Compania a declarat luni că unitatea sa de sisteme de rachetă va construi o fabrică pentru asamblarea finală şi testarea interceptorului de rachete (SM-3) şi a Standard Missile-6, o rachetă de apărare cu baza pe vase de luptă. Raytheon plănuieşte să înceapă lucrările la fabrică la sfârşitul acestui an, potrivit unui anunţ făcut de companie în cadrul Farnborough International Air Show.

Potrivit WSJ, SM-3 este un element central al abordării americane revizuite asupra apărării antirachetă. Anul trecut, preşedintele Barack Obama a abandonat planurile fostei administraţii americane de a construi un scut antirachetă în Polonia şi Republica Cehă, favorizând în schimb un plan de apărare antirachetă cu baza pe mare, despre care administraţia Obama susţine că ar fi mai eficient în contracararea unei ameninţări cu rachete din partea Iranului.

Începând de anul viitor, administraţia americană intenţionează să desfăşoare interceptoare de rachete cu baza pe vase de război, în primul rând versiuni ale SM-3.
De asemenea, acest nou plan, care a primit denumirea de ‘abordare adaptativă pe etape”, prevede amplasarea de versiuni terestre ale SM-3 în Polonia şi România, mai târziu în acest deceniu.

Potrivit responsabililor americani, prima fază a planului ar trebui să implice desfăşurarea de nave ale marinei americane dotate cu sisteme de apărare antirachetă Aegis, cu rachete versiunea Block IA a SM-3, în Marea Mediterană, împreună cu un radar cu baza undeva în sudul Europei.
Faza a doua prevede desfăşurarea unei versiuni mai bune a a SM-3, care ar putea staţiona şi pe uscat, şi care, teoretic, ar putea intercepta rachete balistice cu rază mai lungă de acţiune.

La sfârşitul deceniului Agenţia americană pentru apărare antirachetă intenţionează să dezvolte o rachetă SM-3, cu o rază şi mai mare de acţiune care ar putea apăra întreaga Europă.
Între timp, Raytheon este încrezătoare cu privire la o creşte substanţială a achiziţionărilor de SM-3, în condiţiile în care, după cum declara Edward Miyashiro, vicepreşedinte la Raytheon şi director general adjunct pentru sistemele de rachete, problema este că există o mulţime de nave cu capacitate de apărare antirachetă, dar nu şi o mulţime de rachete.

Miyashiro a declarat totodată că versiunea IB a trecut recent un set de evaluări legate de proiectare. Testele de zbor pentru rachete îmbunătăţite sunt planificate să înceapă anul viitor, începând cu un test pe mare.
Potrivit WSJ, SM-3 nu sunt singurele sisteme antirachetă susţinute de administraţia Obama. Administraţia a transferat mai multe investiţii spre sistemul armatei THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), realizat de corporaţia Lockheed Martin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata