Fostul premier Shinzo Abe, cel mai longeviv lider al Japoniei, împușcat în timpul campaniei electorale

Nara, vestul Japoniei 8 iulie 2022. Kyodo prin REUTERS
54

Fostul premier Shinzo Abe, cel mai longeviv lider al Japoniei, a murit vineri după ce a fost împușcat în timp ce făcea campanie pentru alegeri parlamentare, a anunțat postul public NHK.

Un bărbat a deschis focul asupra lui Abe, în vârstă de 67 de ani, din spate, cu o armă aparent făcută de casă, în timp ce vorbea în orașul de vest Nara, a relatat mai devreme presa japoneză.

A fost primul asasinat al unui fost premier japonez din vremea militarismului, dinainte de război în anii 1930.
Vorbind înainte ca moartea lui Abe să fie anunțată, premierul Fumio Kishida a condamnat atacul armat în „cei mai puternici termeni”, în timp ce japonezii și liderii mondiali și-au exprimat șocul față de violența dintr-o țară în care violența politică este rară și armele sunt strict controlate.

„Acest atac este un act de brutalitate care a avut loc în timpul alegerilor – însăși fundamentul democrației noastre – și este absolut de neiertat”, a spus Kishida, luptându-se să-și țină emoțiile în frâu.
Un oficial al pompierilor a spus că Abe părea să fie în stop cardiac când a fost transportat cu avionul la spital.

Poliția a declarat că un bărbat în vârstă de 41 de ani suspectat că a comis împușcătura a fost arestat. NHK l-a citat pe suspect, identificat drept Tetsuya Yamagami, spunând poliției că este nemulțumit de Abe și că vrea să-l omoare.

Abe ținea un discurs de campanie în fața unei gări când două focuri de armă au răsunat în jurul orei 11:30 a.m. Oficialii de securitate au fost văzuți apoi abordând un bărbat într-un tricou gri și pantaloni bej.
„S-a auzit o bubuitură puternică și apoi a fost fum”, a declarat pentru Reuters omul de afaceri Makoto Ichikawa, care se afla la fața locului, adăugând că pistolul avea dimensiunea unei camere de televiziune.


Yomiuri Shimbun/KYODO prin REUTERS

Anterior, serviciul de știri Kyodo a publicat o fotografie cu Abe întins cu fața în sus pe stradă, lângă o balustradă, cu sânge pe cămașa albă. Oamenii erau înghesuiti în jurul lui, unul făcându-i masaj cardiac.

Nara, vestul Japoniei, 8 iulie 2022. Credit foto Kyodo prin REUTERS

Serviciile de urgență Nara au spus că a fost rănit în partea dreaptă a gâtului și a claviculei stângi. Fratele său, ministrul Apărării Nobuo Kishi, a spus că Abe primește transfuzii de sânge.

NHK a arătat în direct imagini ale soției lui Abe, Akie, în drum cu trenul către spitalul unde era tratat.

Airo Hino, profesor de științe politice la Universitatea Waseda, a declarat că o astfel de împușcătură a fost fără precedent în Japonia. „Nu a existat niciodată așa ceva”, a spus el.

Politicienii japonezi de rang înalt sunt însoțiți de agenți de securitate înarmați, dar se apropie adesea de public, mai ales în timpul campaniilor politice când susțin discursuri la marginea drumului și dau noroc cu trecătorii.

În 2007, primarul din Nagasaki a fost împușcat și ucis de un gangster yakuza. Șeful Partidului Socialist Japonez a fost asasinat în timpul unui discurs din 1960 de un tânăr de dreapta cu o sabie scurtă de samurai. Alți câțiva politicieni proeminenți postbelici au fost atacați, dar nu au fost răniți.

Poliția a spus că suspectul este un locuitor din Nara. Presa a spus că a servit în armata Japoniei timp de trei ani, până în 2005. Ministrul Apărării Kishi a refuzat să comenteze acest lucru.

Abe a îndeplinit două mandate ca prim-ministru, demisionând în 2020, invocând probleme de sănătate. Dar el a rămas o prezență dominantă asupra Partidului Liberal Democrat (LDP) de guvernământ, controlând una dintre facțiunile sale majore.

Kishida, protejatul lui Abe, spera să folosească alegerile pentru a ieși din umbra lui Abe și a-și defini funcția de premier, au spus analiștii. Kishida și-a suspendat campania electorală după atacul armat. Toate partidele politice principale au condamnat atacul.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata