Grecia a plătit o tranşă de 459 de milioane de euro către FMI

După mai multe zile de suspans, Grecia a plătit joi o tranșă de 459 de milioane de euro către Fondul Monetar Internațional, însă în lipsa unui acord cu creditorii internaționali există semne de întrebare cu privire la capacitatea autorităților de la Atena de a-și rambursa datoriile începând cu luna viitoare, transmite AFP.

Ordinul de virament pentru 459 milioane de euro a fost dat miercuri Băncii centrale a Greciei, iar plata poate fi considerată oficială începând de joi după-amiază, odată cu demararea programului la sediul FMI de la Washington, a explicat pentru FMI o sursă din apropierea tranzacției.

Rambursarea a fost făcută la timp, spre ușurarea creditorilor europeni, după ce o serie de oficiali eleni au sugerat săptămâna trecută că Grecia riscă să intre în incapacitate de plată. În prezent, oficialii de la Atena se străduiesc să ajungă la un acord cu creditorii internaționali pentru prelungirea programului de asistență care i-ar putea permite să beneficieze de alte 7,2 miliarde de euro.

În luna mai, Grecia va avea de rambursat alte 760 milioane de euro către FMI, 320 milioane de euro sub formă de dobânzi și să rostogolească certificate de Trezorerie în valoare de 2,8 miliarde de euro.

O reuniune a miniștrilor europeni de Finanțe este programată a avea loc în data de 24 aprilie. Ministrul grec de Finanțe, Yanis Varoufakis a avertizat că lipsa unui acord final până la finele acestei luni ar putea împinge Grecia în incapacitate de plată și în afara zonei euro.

Poziția financiară a Greciei rămâne precară chiar dacă miercuri Atena a strâns 1,14 miliarde de euro din vânzarea de certificate de Trezorerie cu scadența la șase luni. Băncile grecești sunt dependente de finanțarea oferită de Banca Centrală Europeană însă aceasta din urmă nu mai acceptă obligațiuni grecești drept garanție pentru credite. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata