Iranul respinge încetarea îmbogățirii uraniului cu 20% înainte ca SUA să ridice sancțiunile

Iranul nu va opri îmbogățirea cu 20% a uraniului înainte ca Statele Unite să ridice toate sancțiunile, a declarat marți un oficial iranian, după ce un raport al presei americane a declarat că Washingtonul va oferi o nouă propunere de a începe discuțiile.

Administrația Biden a încercat să angajeze Iranul în discuții cu privire la reluarea respectării de către ambele părți a acordului nuclear din 2015. Acordul a eliminat sancțiunile economice asupra Teheranului în schimbul restricțiilor asupra programului nuclear al Iranului pentru a face mai dificilă dezvoltarea unei arme nucleare – o ambiție negată de Teheran.

„Un înalt oficial iranian spune Press TV că Teheranul va opri îmbogățirea cu 20% a uraniului numai dacă SUA își ridică mai întâi TOATE sancțiunile asupra Iranului”, a declarat Press TV, administrată de stat, pe site-ul său web.

Citeste si:  Încep audierile publice în cadrul anchetei care îl vizează pe Donald Trump

„Oficialul a spus că Teheranul își va reduce și mai mult angajamentele în cadrul acordului nuclear din 2015 dacă SUA nu ridică toate sancțiunile, avertizând că Washingtonul se epuizează rapid”, a adăugat acesta.

Separat, misiunea Iranului a Organizației Națiunilor Unite a scris pe Twitter: „Nu este necesară nicio propunere pentru ca SUA să adere la JCPOA (acordul nuclear). Este nevoie doar de o decizie politică a SUA pentru a pune în aplicare pe deplin și imediat toate obligațiile care îi revin în temeiul acordului … ”

Politico a raportat mai devreme o propunere a SUA, despre care a spus că detaliile sale sunt încă în curs de elaborare, ar cere Iranului să oprească unele dintre activitățile sale nucleare, cum ar fi lucrările la centrifugele avansate și îmbogățirea uraniului la o puritate de 20%, în schimbul unor scutiri la sancțiunile economice ale SUA.
Predecesorul președintelui american Joe Biden, Donald Trump, s-a retras din acord în 2018 și a reimpus sancțiunile SUA.

Citeste si:  Bernanke, îngrijorat de efectele şomajului asupra economiei americane

Iranul, după ce a așteptat mai mult de un an, a ripostat încălcând unele dintre restricțiile nucleare ale pactului, inclusiv o limită de 3,67% a purității cu care poate îmbogăți uraniul.

Probabilitatea ca orice progres să reînvie acordul înainte ca Iranul să organizeze alegeri prezidențiale în iunie a scăzut după ce Teheran a optat pentru o poziție mai dură înainte de a reveni la discuții, au spus oficialii.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner