Marea Britanie îşi va opri cele mai poluante centrale cu cărbune până în 2025

Guvernul britanic a anunțat miercuri, 18 noiembrie, că urmărește închiderea tuturor centralelor energetice poluante, care funcționează cu cărbune, până în anul 2025, în cadrul unei revizii a planului energetic înainte de Conferința internațională asupra climei de la Paris, COP21, conform AFP.

„În cursul primăverii următoare vom lansa o consultare pentru a stabili calendarul de închidere a termocentralelor cu cărbune care nu sunt modernizate”, a precizat Amber Rudd, ministrul britanic al energiei. Ea a mai precizat că autoritățile au în vedere închiderea treptată, până în 2025, a tuturor centralelor care nu sunt dotate cu sisteme moderne de reducere a poluării cu gaze cu efect de seră.

În Marea Britanie funcționează 12 termocentrale cu cărbune, dintre care 3 urmează oricum să fie închise anul viitor. Noul proiect de evaluare și închidere anunțat miercuri se referă la celelalte 9.

Ministrul a subliniat că acele „centrale electrice îmbătrânite” vor fi înlocuite „de alternative fiabile, interesante sub aspect financiar și echipate cu sisteme de reducere a emisiilor” de gaze cu efect de seră.

Autoritățile britanice au început să pună cap la cap piesele unui nou puzzle energetic, ținând cont de nevoile și standardele societății moderne, după o lungă perioadă de investiții reduse în acest domeniu care au dus la îmbătrânirea infrastructurii existente.

Amber Rudd a subliniat că autoritățile doresc înlocuirea centralelor pe cărbune ce vor fi închise cu centrale moderne, pe gaz. În cazul centralelor nucleare, acestea vor trece printr-un program de modernizare.

În cursul anului 2014, 30% din energia electrică produsă în Regatul Unit provenea din arderea cărbunelui, 30% din gaz, 19% din energii regenerabile (eoliene etc) și 19% de la centralele nucleare, conform statisticilor oficiale.

Fostul vicepreședinte american Al Gore, un important activist împotriva încălzirii climatice, a declarat că acest anunț făcut de Marea Britanie cu privire la închiderea centralelor energetice pe cărbune reprezintă „un exemplu de urmat”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata