Sângeroasa poveste a lui Amy Bishop

18

Începe să iasă la lumină povestea specialistei în neurologie de la Harvard, care şi-a împuşcat mortal 3 colegi la Universitatea din Alabama pentru că i s-a refuzat titularizarea. Se numeşte Amy Bishop, are 44 de ani, patru copii şi este specialist în neurologie la Harvard.

Iar din 12 februarie este arestată pentru a fi tras asupra colegilor la un consiliu al profesorilor din Departamentul de Biologie, desfăşurat vineri după amiază în campusul pe care Universitatea din Alabama îl are în localitatea Huntsville. Împuşcături care s-au soldat cu trei morţi şi doi răniţi în stare critică, notează ziarul ABC.
De la arestarea sa fără să opună rezistenţă, sângeroasa poveste a lui Amy Bishop a devenit un soi de telenovelă.

Cu tot felul de întâmplări tragice şi suspiciuni la adresa acestei profesoare care merg mai departe de frustrarea ei de a nu fi obţinut o catedră fixă la Universitatea din Alabama. Prietenii şi rudele insistă să o descrie ca pe o femeie introvertită, plină de obsesii şi conflictuală. Soţul ei, James Anderson, spune că Amy se lupta de câteva luni împotriva deciziei autorităţilor academice şi că soţia lui era foarte supărată, dar nu în mod vizibil emoţional.

Astfel încât ea compara recursul împotriva deciziei Universităţii cu ‘o partidă de şah’. Totuşi, un presupus comunicat prin e-mail, în care i s-ar fi confirmat că trebuie să-şi găsească un nou loc de muncă pentru următorul semestru, ar fi putut acţiona ca element detonator. Unul dintre supravieţuitori a povestit cum Bishop s-a ridicat în plină şedinţă de consiliu şi fără să scoată un cuvânt a început să tragă, până când a putut fi îmbrâncită în sala de conferinţe.

Potrivit poliţiei din Huntsville, profesoara şi-a menţinut sângele rece cerând chiar ca soţul să vină să o ia, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Alţi martori o descriu ca pe o extremistă de stânga, atât de ‘obsedată’ de preşedintele Obama încât devenise de nesuportat. Se pare că nu este prima dată când specialista în neurologie este cercetată pentru o faptă criminală. În urmă cu 17 ani ea a fost anchetată de agenţii federali în legătură cu o bombă artizanală trimisă prin colet unui profesor de la Harvard care îi evalua lucrarea de doctorat.

Se pare că Amy Bishop avusese discuţii aprinse cu profesorul Paul Rosenberg, care exact înainte de sărbătorile din 1993 a primit acasă un colet capcană. Bomba nu a ajuns să explodeze, iar ancheta s-a încheiat fără ca profesoara să fie pusă sub acuzare. Cu şapte ani înainte, Amy Bishop l-a ucis accidental cu un foc de puşcă pe fratele său mai mic în casa familiei sale din apropiere de Boston, în localitatea Braintree. Conform explicaţiilor sale, ea învăţa să manevreze arma cumpărată de tatăl lor în scopuri de autoapărare, când s-a produs tragicul eveniment.

Omuciderea a fost catalogată de procuratură drept un accident şi nu au existat consecinţe juridice. Însă actualul şef al poliţiei din Braintree, Paul Frazier, şi-a exprimat îndoieli în legătură cu cele întâmplate şi a încercat să redeschidă cazul, deşi dosarul cu ancheta originală nu a mai putut fi găsit. În chip de scuză, David Williams, rectorul Universităţii din Alabama, a declarat că în 2003 când i s-a oferit o catedră provizorie lui Amy Bishop, i-au fost verificate competenţele academice, nu şi antecedentele penale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata