Sarkozy dezvăluie agenda viitoarei preşedinţii franceze a G20

Preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat agenda sa pentru viitoarea preşedinţie franceză a G20, care cuprinde măsuri de reducere a fluctuaţiilor valutare, de stopare a speculaţiilor cu mărfuri şi de accelerare a reformei instituţiilor internaţionale, notează Financial Times (FT) şi Wall Street Journal.

În discursul său anual pentru diplomaţii francezi de la Palatul Elysee, preşedintele a afirmat că Franţa va conduce G20 cu ‘energie şi ambiţie’ atunci când va prelua preşedinţia grupului în noiembrie şi este hotărâtă să nu lase grupul să cadă într-o ‘abordare managerială’ a problemelor economice şi financiare globale, relatează FT.
Franţa, aminteşte Wall Street Journal, va prelua conducerea G20 în luna noiembrie şi va prezida summiturile G20 şi G8 de anul următor.

Sarkozy şi-a extins apelul făcut la începutul acestui an, pentru o revizuire a sistemului monetar internaţional, dar s-a distanţat de propunerea sa anterioară privind un ‘nou Bretton Woods’. De asemenea, preşedintele francez a declarat că el nu pledează pentru o întoarcere la ratele de schimb fixe, ci pentru ‘mecanisme care să evite volatilitatea excesivă a cursului de schimb’.

Acestea includ o privire proaspătă asupra sistemelor de asigurări multilaterale, care să ofere protecţie economiilor emergente în crizele de schimb valutar, fără constituirea unor rezerve valutare vaste.
De asemenea, Sarkozy a propus extinderea ‘drepturilor speciale de tragere’, o unitate monetară folosită de ţări în tranzacţiile cu Fondul Monetar Internaţional. ‘Cine ar putea contesta faptul că instabilitatea cursului de schimb reprezintă o ameninţare vitală pentru creşterea economică globală?” a întrebat preşedintele francez.

Totodată, Sarkozy a sugerat o dezbatere asupra ‘doctrinei internaţionale a mişcărilor de capital’, adăugând că pieţele emergente care depind de capitalul străin ar trebui să poată să impună controale temporare de capital în perioade de criză.
Preşedintele francez a subliniat că un ‘cadru nou pentru consultarea cu privire la evoluţia cursului de schimb’ ar trebui să includă China şi a propus ca Beijingul să ia parte la reuniunile miniştrilor de finanţe ale grupul G7, al economiilor avansate. El a sugerat, de asemenea, că Beijingul ar trebui să găzduiască o conferinţă a economiştilor importanţi şi a experţilor pe problemele ratei de schimb.

Franţa va presa pentru reglementarea mai strictă a instrumentelor derivate pe mărfuri şi a noilor mecanisme internaţionale, cum ar fi schemele de asigurare şi depozitarea subvenţionată pentru a reduce fluctuaţiile preţului grâului şi altor mărfuri.
Potrivit FT, Sarkozy speră că o preşedinţie activă franceză a G20 începând cu luna noiembrie – şi a G8 din luna ianuarie – va reuşi să-i sporească cota internaţională şi va aduce beneficii politice pe plan intern înainte de alegerile prezidenţiale din 2012.

Sarkozy mizează de asemenea pe progrese în privinţa unor aspectele financiare internaţionale, inclusiv pe o reglementare financiară mai strictă, pentru a mai reduce din carisma şefului FMI, Dominique Strauss-Kahn, un potenţial contracandidat din partea socialiştilor la alegerile prezidenţiale viitoare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata