Vietnamul sărbătoreşte 60 de ani de la victoria asupra francezilor la Dien Bien Phu

Foști luptători, lideri comuniști și turiști urmau să fie prezenți miercuri în orașul Dien Bien Phu pentru a sărbători împlinirea a 60 de ani de la victoria ‘istorică’ a vietnamezilor asupra trupelor coloniale franceze, notează AFP.

Sângeroasa bătălie de la Dien Bien Phu a durat 56 de zile în această vale din nord-vestul Vietnamului și s-a încheiat pe 7 mai 1954, odată cu căderea unei tabere fortificate a puterii coloniale — Franța—, eveniment care a marcat sfârșitul prezenței franceze în Peninsula Indochina și apariția Vietnamului ca națiune independentă.

‘Victoria de la Dien Bien Phu a reprezentat o cotitură istorică și de aur’, a declarat ministrul apărării, Phung Quang Thanh, după vizitarea celui mai mare cimitir al luptătorilor vietnamezi căzuți în cursul bătăliei.

‘Este o victorie care a pus capăt colonialismului și a condus Vietnamul spre independență’, a adăugat el.

Țara va fi reunificată însă abia după căderea Saigonului, pe 30 aprilie 1975, care a pus capăt celui de-al doilea război din Indochina, consfințind victoria Nordului asupra Sudului, în pofida angajamentului militar american în Războiul din Vietnam.

În urmă cu 60 de ani, luptele de la Dien Bien Phu s-au soldat cu 13.000 de morți ori dispăruți. În ritmul bombardamentelor și al luptelor față în față, corpurile soldaților căzuți au rămas să putrezească pe dealurile înconjurătoare.

Unul din punctele-cheie ale bătăliei, Eliane (mai multe poziții strategice au purtat nume de femei), a fost invadat marți, în ajunul ceremoniilor aniversare, de turiști care s-au cățărat pe tancurile franceze sau au explorat tranșeele.

‘În numai o lună, am săpat aproape 400 de kilometri de tranșee în jurul Dien Bien Phu, iar aceasta a fost o cheie a victoriei noastre’, a explicat veteranul Ngyuen The Tran, în vârstă de 81 de ani, venit să aducă un omagiu camarazilor căzuți în lupte.

‘Sper că se vor odihni în pace pentru totdeauna. Au murit, dar eu sunt în continuare aici ca să-mi aduc aminte de ei’, a adăugat el, manifestându-și ‘bucuria’ că fostul câmp de luptă este în prezent un frumos orășel. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata