De ce să pleci să muncești în străinătate: Angajatii din Romania au printre cele mai mici salarii din Europa! Date Eurostat

Nu e un secret pentru nimeni că managerii, specialiștii și tehnicienii sunt cel mai bine plătiți, atât in Romania, cât si în Europa. Numai că, la o simplă privire asupra cifrelor, vei vedea că diferențele sunt enorme. Practic, nu e deloc o exagerare să spui că un muncitor nespecializat din unele țări din Europa câștigă dublu față de un manager de la noi.

În acest context nu ar trebui să mire pe nimeni de ce românii continuă să plece să muncească în afara țării. Dar ce locuri de muncă în străinătate se oferă în această perioadă?

La o simplă căutare pe JobRadar24, vei găsi anunțuri pentru șoferi de tir în Luxembourg (salariu lunar net 2.650 de euro), dar și în Cehia (salariu lunar net 2.000 de euro) sau Italia (salariu lunar de 2.400 – 2.700 euro), șoferi profesioniști în mai multe țări, sudori, tot în Cehia (salariu până la 7584 Ron), asistenți medicali pentru Italia și nu numai, joburi în graphic design în Turcia sau de software developer în Belgia.

Chiar și cei fără pregătire se pot angaja în Germania, ca muncitori necalificați. Sunt căutatți și muncitorii sezonieri în agricultură pentru Germania, dar și muncitorii calificați în finisaje interioare, frezori pentru Olanda, lucrători în producția de sandvișuri tot în Olanda.

Tot Olanda caută și tâmplari, oferind salarii nete cuprinse între 2.000 – 2.300 de euro lunar.

Se caută și ingineri constructori pentru Franța, dar și muncitori în amenajări interioare, tot în Franța. Se caută inclusiv cupluri, ori pentru îngrijire bătrâni în Franța, ori menajeră-ajutor de bucătar, tot în Franța, pentru un hotel cu 4 stele si 1 stea Michelin. Iar lista e cu mult mai lungă și se reînnoiește zilnic.

Dar să revenim la datele Eurostat care te trimit cu gândul la o posibilă plecare la muncă în străinătate. Datele, care reflectă salarii de la noi, dar și din alte state UE, sunt extrase din cel mai recent raport al Oficiului European de Statistică (Eurostat), date care se referă la anul 2018.

Conform Mediafax, chiar si cei mai bine plătiți români primesc doar o tremie din media salariului brut din Uniunea Europeană.

Salariul cel mai mare din România îl au managerii, se arată în raportul Eurostat, aceștia câștigând 10 euro pe oră brut. Din acești 10 euro, ei primesc ”în mână” aproximativ 6 euro. Media europeană este însă de aproape 30 de euro pe oră.

Urmează în top specialiștii, care sunt plătiți, la noi, cu 8 euro/h, și tehnicienii, cu 5,4 euro/h. Media europeană e însă de 21 de euro la speciliști și de aproape 18 la tehnicieni.

Cel mai puțin câștigă segmentul ocupațiilor elementare, mai puțin de 3 euro/h, față de aproape 10 în UE.

România vs. Europa: Meci în care România nu are nicio șansă de câștig

Cele mai mari salarii din Romania sunt de două ori mai mici decât cele mai mici salarii din Elveția, de exemplu. Trist, dar adevărat, iar cifrele vorbesc cel mai bine.

Per ansamblu, câştigurile salariale brute pe oră în cazul celei mai bine plătite ocupaţii din UE erau de aproximativ trei ori mai mari decât în cazul celei mai prost plătite slujbe. Câştigul salarial brut pe oră al unui manager din UE (28,6 euro) era de aproape trei ori mai ridicat decât cel al unui angajat de pe segmentul ocupaţiilor elementare (9,7 euro).

În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată astfel de rată era în Cipru, unde managerii (31,7 euro) erau în medie plătiţi de cinci ori mai mult decât angajaţii de pe segmentul ocupaţiilor elementare (6,3 euro).

În contrast, cea mai ridicată astfel de rată era în Danemarca, unde managerii (50,9 euro) erau plătiţi aproximativ dublu faţă de lucrătorii din servicii şi comerţ (22,2 euro).

Cel mai prost plătiți din Europa sunt cei care au drept ocupații: cărăuș, menajeră, manipulator mărfuri, operator transport, încărcător-descărcător. Un astfel de muncitor în Elveția, Danemarca sau Norvegia câștiga undeva între 20 – 25 euro, dublu față de un manager român, pe când în Bulgaria, România sau Lituania un muncitor din aceste categorii primește între 2 și 3 euro. De aici se mai scad și taxele, undeva peste 40%.

Salariul mediu brut pe oră, în funcție de ocupație în UE (2018)

Manager – 28,6 euro

Specialiști – 21,4 euro

Tehnicieni – 17,8 euro

Angajații calificați – agricultură, silvicultură și pescuit – 12,6 euro

Lucrători din servicii și comert – 11,2 euro

Ocupații elementare – 9,7 euro

Salariul mediu brut pe oră, în funcție de ocupație în România (2018)

Manager – 10,17 euro

Specialiști – 8,3 euro

Tehnicieni – 5,42 euro

Angajații calificați – agricultură, silvicultură și pescuit – 2,09 euro

Lucrători din servicii și comerț – 4,14 euro

Ocupații elementare – 2,97 euro

Chiar dacă în pandemie mulți români au revenit în țară – circa 1,3 milioane, după cum a indicat premierul Florin Cîțu și 1 milion, așa după cum a declarat recent ministrul Muncii, Raluca Turcan – este de așteptat ca aceștia să revină în țările care le oferă un salariu mai bun îndată ce condițiile o vor permite.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că doar 1.889 de persoane dintre cele care s-au întors din străinătate s-au înregistrat pentru un loc de muncă sau şomaj în anul 2020, informează Ziarul Financiar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata