Multă lume uită de utilitatea albinelor. Ele ne dau miere. Fac ceara de albine care se folosește atât în uzul casnic, cât și în produsele de înfrumusețare. Tot ele polenizează culturile care permit umanității să existe.
Însă, nu mulți cunosc, beneficiile lăptișorului de matcă. Spre deosebire de miere, acesta este amar și acru. Albinele lucrătoare secretă substanța din glandele lor pentru a-și hrăni larvele și mătcile.
Prin ce se deosebește lăptișorul de matcă de miere?
Pe lângă faptul că ambele sunt făcute de albine, lăptișorul de matcă și mierea au puține lucruri în comun.
Concret, lăptișorul de matcă este amar și acru, iar mierea este dulce.
Astfel, mierea este un lichid obținut cu nectar din flori printr-un proces în mai multe etape care implică mai multe albine, explică nutriționistul Malina Malkani.
Iar lăptișorul de matcă este o substanță asemănătoare laptelui produsă de albinele lucrătoare ca hrană pentru matcă și puii lor.
În explicaţiile sale, Lăptișorul de matcă este mai bogat în proteine și mai mic în zaharuri decât mierea, adaugă Kris Sollid, director în nutriție.
În acest context, „Doar albinele destinate să devină regine sunt hrănite exclusiv cu lăptișor de matcă.
Ele continuă să consume doar lăptișor de matcă toată viața”, adaugă specialistul.
Ce conține lăptișorul de matcă
Lăptișorul de matcă este o combinație de apă, proteine, zaharuri, lipide și săruri minerale. Sollid spune că lăptișorul de matcă conține până la 70% apă, în timp ce mierea este doar aproximativ 17% apă.
Cercetările din Frontiers in Pharmacology au descoperit că lăptișorul de matcă conține proteine și acizi grași unici. De asemenea, conține vitamine B și acid folic.
Oamenii îl folosesc sub formă de gel, pudră sau capsule. Dar nu există o doză oficială recomandată pentru lăptișorul de matcă.
Poate trata simptomele menopauzei
Modificările hormonale din timpul menopauzei provoacă efecte secundare nedorite, cum ar fi bufeuri, durere, tulburări de memorie, depresie și anxietate.
Într-un studiu, publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, cercetătorii au urmărit 42 de femei japoneze aflate în postmenopauză timp de 12 săptămâni. Cei care au luat 800 de miligrame de pudră de lăptișor de matcă și-au redus durerile de spate și anxietatea fără efecte secundare nedorite.
Unele cercetări au descoperit că suplimentele cu lăptișor de matcă ar putea reduce nivelul de colesterol. Unii experți cred că acest lucru se datorează proteinelor speciale din lăptișorul de matcă.
Ar putea regla zahărul din sânge. Cercetătorii au descoperit că femeile care au luat suplimente cu lăptișor de matcă aveau niveluri mai scăzute de glucoză din sânge.
Lăptișorul de matcă poate susține sistemul imunitar
În plus, lăptișorul de matcă poate îmbunătăți sau stimula anticorpii, un răspuns imun natural la bacterii și viruși străini, potrivit cercetărilor din Food Science and Nutrition.
Mai mult, cercetările pe animale indică și alte beneficii potențiale ale lăptișorului de matcă: reducerea efectelor secundare ale tratamentului cancerului, dar și încetinirea semnelor de îmbătrânire și sprijinirea vindecării rănilor.
Cine ar trebui să evite lăptișorul de matcă?
În contextul alimentar, efectele secundare sunt în general rare. „Atunci când este ingerat sau utilizat local în cantități adecvate, lăptișorul de matcă este în general sigur pentru majoritatea oamenilor”, spune Malkani.
Riscurile și efectele secundare ale lăptișorului de matcă au de-a face în cea mai mare parte cu faptul că este un produs apicol. Persoanele alergice la înțepăturile de albine sau la polen nu vor dori să încerce acest supliment.