Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, afirmă că există o oarecare îngrijorare în ceea ce privește situația din Transnistria

55

Vasile Dîncu, ministrul Apărării privește cu îngrijorare situația din Transnistria și mărturisește că există un scenariu, despre care vorbesc și analiștii, care ar fi „cel mai rău care s-ar putea întâmpla”.

Scenariul cel mai rău care se poate întâmpla

Oficialul mărturisește că există un scenariu care s-ar putea întâmpla, dar „nu este cazul însă în acest moment”.

Astfel, „Deci există o provocare. Evident că Republica Moldova privește cu atenție acest lucru. În acest moment există un scenariu, despre care vorbesc analiștii, acela ca Federația Rusă să ajungă să cucerească Odesa și de acolo să creeze un coridor spre Transnistria.

Ar fi scenariul cel mai rău care s-ar putea întâmpla. Nu este cazul însă în acest moment”, a afirmat Vasile Dîncu.

Nu există semne privind o posibilă agresiune

Din declaraţiile ministrului, reiese că Rusia nu are resurse și nu există semne că ar putea exista o agresiune în „așa-numita republică transnistreană”. De asemenea, Vasile Dîncu spune că în prezent „nu s-a văzut foarte multă voință” în această privință.

În viziunea sa, „Federația Rusă nu are resurse, nu a avut resurse să ajungă la Odesa și nici nu există informații serioase, valide, că ar putea să existe o agresiune acolo. Sigur că există posibilitatea, de exemplu, dar nici aici nu s-a văzut foarte multă voință, ca republica, așa-numită republică transnistreană, să ceară independența și atunci, să existe, având o motivație faptul că Maia Sandu și Republica Moldova încearcă să intre în UE și ei nu sunt de acord cu această … Dar acesta ar fi doar un motiv. Este însă destul de complicat și pentru Federația Rusă”, a mai spus Vasile Dîncu.

Trupele din Transnistria nu au dotarea necesară

În contextul socio-militar, ministrul spune că „cei 2.000 de oameni care există în acest moment în Transnistria” nu au vreo motivație pentru a intra într-un război, dar nici dotarea necesară.

În concluzie, „Pe de altă parte, cei 2.000 de oameni care există în acest moment în Transnistria nu au nici motivația necesară pentru a intra într-un război și nici dotarea necesară. Sunt trupe uitate de Dumnezeu din perioada de dinainte. Însă sigur că războiul îți oferă totdeauna surprize strategice și NATO, și noi privim cu îngrijorare acest lucru, chiar dacă există puține șanse pentru acest scenariu în acest moment”, a mai punctat ministrul.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata