Bulgaria: Parlamentul a aprobat demisia guvernului

30

Parlamentarii bulgari au aprobat prin vot joi demisia premierului Plamen Oreșarski, deschizând calea pentru instalarea unui guvern interimar în august și organizarea alegerilor anticipate la începutul lunii octombrie, transmit Reuters și AFP.

Demisia guvernului a fost aprobată de 180 din cei 196 de deputați prezenți. Opt au votat împotrivă, iar alți opt s-au abținut.

Oreșarski și-a dat miercuri demisia, respectându-și promisiunea anterioară că va face acest lucru între 23 și 25 iulie pentru a permite aplicarea acordului convenit de partidele politice în vederea organizării alegerilor legislative anticipate.

Numit premier în luna mai anul trecut, socialistul Plamen Oreșarski s-a confruntat cu numeroase manifestații de stradă, la fel ca și executivul precedent condus de conservatorul Boiko Borisov, criza politică fiind dublată în ultima vreme de o gravă criză a sistemului bancar. Rezultatele foarte slabe obținute de Partidul Socialist la alegerile europarlamentare au grăbit căderea guvernului.

În urma consultării formațiunilor politice, președinte Rosen Plevneliev a anunțat la sfârșitul lunii iunie dizolvarea parlamentului începând cu data de 6 august și organizarea alegerilor anticipate la 5 octombrie.

Două sondaje realizate la sfârșitul lunii iunie și la mijlocul lunii iulie de institutele Sova Harris și Gallup relevă că partidul conservator al fostului premier Boiko Borisov (2009-2013) ar fi bine poziționat pentru a reveni la putere.

Formațiunea ar fi totuși nevoită să găsească aliați pentru a forma un guvern, în contextul în care în parlament ar putea intra între cinci și șapte partide. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News