Rolul şi importanţa proteinelor în alimentaţie

43

Când auzim vorbindu-se despre alimentație, inevitabil în discuție apar, pe lângă vitamine, minerale și alți compuși chimici, proteinele. Știm că proteinele se găsesc în carne, lapte, ouă – deci pot fi de origine animală – dar și în ciuperci, fasole, mazăre, linte, soia – deci pot fi și de origine vegetală.

Chimistul olandez Gerardus Johannes Mulder a propus, în 1839, o formulă moleculară pentru toate albuminele, substanțe cu rol termocoagulant din compoziția laptelui și a ouălor. Chimistul Jons Jacob Berzellius i-a sugerat lui Mulder să numească albuminele proteine, de la cuvântul greces ”protos”, care înseamnă ”primul”, deoarece a constatat că ele joacă rolul cel mai important la nivelul organismelor vii.

Proteinele sunt polimeri formați din aminoacizi prin reacții de condensare. Toate organismele vii, de la bacterii la elefanți, au proteine formate din asamblarea a 20 de aminoacizi diferiți între ei, explică manualul de chimie de clasa a XI-a, editura ART. Modul în care aceștia se succed în structura proteinei este dictat de codul genetic, care este comun tuturor ființelor vii.

Proteinele au catena formată dintr-un număr de aminoacizi care oscilează între 50 și 10.000. În funcție de rolul pe care îl au la nivelul organismului, proteinele se împart în mai multe categorii.

Proteinele de structură sunt responsabile de stabilitatea mecanică a organelor și țesuturilor, cum ar fi cheratina.

Proteinele de transport asigură transportul în organism al moleculelor mici — oxigen sau dioxid de carbon — sau al ionilor — hemoglobina este o astfel de proteină.

Proteinele de apărare și de protecție alcătuiesc întregul sistem imunitar al organismului — imunoglobulina.

Proteinele de control au rol de semnal biochimic și de receptor al semnalelor, numite hormoni, cum este insulina.

Proteinele cu rol de catalizatori sunt numite enzime, cum este amilaza.

Proteine cu rol de deplasare, cum este miozina, sunt responsabile de contracția musculară.

Proteinele de rezervă au un rol nutritiv important, cum este glinicina.

Prin încălzire, fierbere, proteinele se transformă ireversibil și își pierd proprietățile inițiale. Procesul se numește coagulare. Denaturarea proteinelor se face și prin lovire sau sub acțiunea unor baze.

Majoritatea microorganismelor și plantelor pot sintetiza toți cei 20 aminoacizi standard, în timp ce organismele animale obțin anumiți aminoacizi din alimentație (aminoacizii esențiali). Proteinele ingerate sunt supuse acțiunii acidului din stomac și al enzimelor numite proteaze, proces în urma căruia lanțurile proteice sunt scindate. Ingestia aminoacizilor esențiali este foarte importantă pentru sănătatea organismului, deoarece fără acești aminoacizi nu se poate desfășura sinteza proteinelor necesare organismului.

În ceea ce privește alimentația, proteinele la micul dejun sunt foarte importante pentru că furnizează energia de care organismul are nevoie pe parcursul zilei și induc starea de sațietate.

Alimentele cu cel mai crescut nivel de proteine sunt: soia (care conține și multe minerale, vitamine și fibre), ouăle, somonul (sursă importantă și de acizi grași Omega 3, nutrienți esențiali pentru menținerea sănătății), brânza de vaci, carnea de vită (ajută la dezvoltarea țesutului muscular, conține minerale ca zinc, fier, magneziu), iaurtul, sardinele (conțin și Omega 3, vitamina D), zer, carne de pui sau curcan, fructele în coajă lemnoasă (migdale, nuci, fistic, caju, alune de pădure). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata