Preşedintele Vladimir Putin urmează să se întâlnească joi, 13 octombrie, cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan

43

Vladimir Putin a spus DA! Totul se va întâmpla astăzi, 13 octombrie, iar Kremlinul a confirmat oficial informația. Este un moment de maximă importanţă, ce ar putea duce, în sfârşit, către o încetare a focului sau chiar un acord de pace în Ucraina.

Vladimir Putin, faţă în faţă cu Erdogan! Moment-cheie ce ar putea grăbi procesul de pace în Ucraina

Totul are loc cu ocazia reuniunii Conferinţei pentru Interacţiuni şi Consolidarea Încrederii, ce este organizată la Astana, în Kazahstan.

Cu această ocazie, Kremlinul a confirmat, cu o zi înainte, că se aşteaptă ca Erdogan să vină la Putin cu o propunere de mediere privind războiul din Ucraina.

Astfel, „Turcii propun să fie mediatori. Dacă vor avea loc contacte ruso-ucrainene, acestea vor fi pe teritoriul Turciei.

Erdogan probabil va propune ceva oficial. Ne aşteptăm la o discuţie interesantă şi utilă”, a afirmat Iuri Uşakov, consilierul diplomatic al Kremlinului, potrivit cotidianului francez Le Monde.

De altfel, oficialul rus a lăudat poziţia adoptată de Turcia, în contextul invaziei din Ucraina. Ankara „nu s-a alăturat din principiu sancţiunilor ilegitime occidentale”, iar acest lucru „va da un impuls suplimentar consolidării cooperării economice ruso-turce”, a spus acesta.

Turcia îşi doreşte să fie mediatorul oficial între Rusia şi Ucraina. Zelenski pare mai puţin dispus să negocieze, în acest moment

Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu Vladimir Putin de trei ori în ultimele trei luni, însă poartă discuţii regulate la telefon şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Erdogan îşi doreşte să medieze acest conflict şi să-i aducă la masa negocierilor pe cei doi lideri aflaţi în prezent în război.

În prezent, Turcia este membră NATO şi are relaţii bune cu Ucraina, dar depinde puternic şi de gazele şi petrolul din Rusia.

Săptămâna aceasta, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a cerut Moscovei şi Kievului o încetare a focului „cât mai curând posibil”.

Totuşi, preşedintele Zelenski a spus că nu este nimic de negociat cu Vladimir Putin care, pe lângă Peninsula Crimeea în 2014, a mai anexat acum alte patru regiuni ucrainene la Rusia. Declaraţia a fost făcută în cadrul unui discurs susţinut în faţa unei reuniuni virtuale de urgenţă a liderilor ţărilor din G7.

Ca reacţie la declaraţiile preşedintelui Ucrainei, Iuri Uşakov, consilierul diplomatic al Kremlinului, a afirmat: „Aş vrea să-i spun că niciodată nu trebuie să spui niciodată!”


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro