Erdogan amenință din nou Suedia privind aderarea la NATO

77

Recep Tayyip Erdogan președintele turc și-a îndreptat din nou atenția asupra Suediei, afirmând că Turcia va continua să se opună aderării acesteia la NATO până când cererile sale de înăsprire a poziției suedeze față de “organizațiile teroriste” nu vor fi îndeplinite.

Concret, preşedintele turc a ameninţat din nou joi seară, că va blocarea aderarea Suediei la NATO, informează DPA.

În afirmaţiile sale, „Atât timp cât organizaţiile teroriste demonstrează pe străzile Suediei şi atât timp cât teroriştii se află în interiorul parlamentului suedez, nu va exista o abordare pozitivă din partea Turciei faţă de Suedia”, a declarat Erdogan la o conferinţă de presă în capitala cehă, Praga.

Suedia a intrat în atenția lui Erdogan

În contextul aderării, Suedia şi Finlanda au cerut aderarea la NATO la mijlocul lunii mai, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia. Cele două ţări pot fi admise numai dacă toţi cei 30 de membri actuali ai NATO ratifică protocoalele de aderare necesare.

În acest sens, Ankara a acuzat atât Suedia, cât şi Finlanda că sprijină militanţii kurzi, precum şi grupul clericului islamist Fethullah Gulen stabilit în SUA, toţi clasificaţi de Turcia drept grupuri teroriste. Suedia şi Finlanda resping aceste acuzaţii, dar au ajuns la un acord în această vară pentru a asigura Turcia de sprijinul lor împotriva riscurilor de securitate.

Cererile Turciei au fost repatrierea unor suspecţi şi ridicarea embargoului asupra armelor de către Suedia. În septembrie, Suedia a aprobat exportul de arme către Turcia pentru prima dată din 2019.

Cu toate acestea, Turcia adoptă acum poziţia că acordurile încheiate atunci nu au fost încă îndeplinite, mai ales de Suedia. Erdogan a descris joi relaţiile cu Finlanda în termeni mai pozitivi.

Turcia şi Ungaria sunt acum singurele ţări care au rămas să ratifice protocoale de aderare. Cu toate acestea, Ungaria nu a ameninţat că va bloca procedura.

Turcia l-a convocat pe ambasadorul suedez

Recent, Turcia l-a convocat pe ambasadorul suedez din cauza unui „conținut insultător” despre președintele Tayyip Erdogan difuzat la televiziunea publică suedeză, potrivit anunțului de miercuri al agenției de stat turcești Anadolu.

Convocat la Ministerul de Externe al Turciei, ambasadorul suedez Staffan Herrstrom a fost informat că „expresiile și imaginile impertinente și urâte” despre Erdogan și Turcia sunt inacceptabile.

Acțiunea a avut loc în momentul în care o delegație suedeză era așteptată la Ankara pentru a discuta detalii despre extrădarea persoanelor pe care Turcia le consideră teroriști, despre care Ankara spune că este o condiție pentru a aproba cererile Suediei și Finlandei de a adera la NATO.

Sursa: Capital.ro